Ο Mustafa Koçak πέρασε στην ιστορία μετά από 297 ημέρες απεργία πείνας

Ήταν μόλις 28 χρονών. Ο Mustafa Koçak πέρασε στην ιστορία. Ένα ακόμη θύμα του δικαστικού μηχανισμού του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία. Ζητούσε μια δίκαιη δίκη, καθώς η καταδίκη του σε ισόβια στηρίχτηκε σε μία μαρτυρία, χωρίς κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο. Για αυτό ξεκίνησε μόλις λίγους μήνες μετά την καταδίκη του την απεργία πείνας. Έστειλε επιστολές σε πολιτικούς και καλλιτέχνες ζητώντας στήριξη για να αποδείξει την αθωότητά του.

Οι γονείς και τα δύο αδέλφια του τις τελευταίες ημέρες έξω από τη φυλακή στη Σμύρνη ζητούσαν μέσα από αυτούς να ακουστεί η φωνή του, να τον δουν έστω για λίγο. Γνώριζαν ότι η κατάστασή του ήταν κρίσιμη, οι γιατροί τούς είχαν γνωστοποιήσει ότι οι βλάβες από την απεργία πείνας στο νευρικό του σύστημα δημιουργούσαν πλέον αμετάκλητα προβλήματα. “Ίσως δεν μπορέσει να ξαναπερπατήσει”. Αυτοί εκεί. “Αρκεί να ζήσει” διεκδικούν με το πανό τους έξω από τη φυλακή το δικαίωμά του στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Την εβδομάδα που πέρασε η αστυνομία τούς επιβάλλει πρόστιμο για παραβίαση της καραντίνας λόγω της πανδημίας του Covid-19. Τραγική ειρωνεία και υποκρισία ενός κράτους που αγνοεί επιδεικτικά τις συστάσεις διεθνών οργανισμών για αποφυλάκιση κρατουμένων και αποσυμφόρηση των φυλακών.

Είμαι πολύ άσχημα. Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Το σώμα μου είναι πρησμένο. Ίσως την Κυριακή να μην μπορέσω να έρθω στο τηλέφωνο” ήταν η τελευταία επικοινωνία του Μουσταφά με την οικογένειά του, μία ημέρα πριν φύγει, την 296η ημέρα της απεργίας πείνας.

Ήταν δολοφονία…”

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ

Πρόκειται για φόνο και η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτό” δηλώνει ο δικηγόρος Gökmen Yeşil, της Προοδευτικής Ένωσης Δικηγόρων (ÇHD), στην εφημερίδα Yeni Yasam της Κωνσταντινούπολης.

 “Ο Μουσταφά ήθελε να ζήσει… και για αυτό προσπάθησε να κάνει τη φωνή του να ακουστεί” θα σημειώσει ο Gökmen Yeşil, τονίζοντας ότι αποτελεί πάγια τακτική στην Τουρκία δικαστικές αποφάσεις να στηρίζονται μόνο στη μαρτυρία κάποιων μαρτύρων χωρίς άλλα αποδεικτικά στοιχεία. “Δεν αφορά μόνο στους πολιτικούς κρατούμενους αυτό. Είναι πάγια τακτική”, θα πει και θα τονίσει ότι στον Μουσταφά δεν δόθηκε η ευκαιρία  να αποδείξει την αθωότητά του, ακόμη κι όταν ο ένας από τους δύο μάρτυρες που τον κατηγόρησαν  ανασκεύασε στη συνέχεια και υποστήριξε ότι η κατάθεσή του ήταν αποτέλεσμα πιέσεων της αστυνομίας. “Η δικαιοσύνη στην Τουρκία έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα” σημειώνει ο νομικός Yeşil και συμπληρώνει πως ουσιαστικά πρόκειται για δολοφονία, καθώς “ο ισχύων κανονισμός προβλέπει απελευθέρωση υπό όρους για άτομα με προβλήματα υγείας που δεν

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Υπήρχαν επίσημες ιατρικές αναφορές για τον Μουσταφά, ότι θα έπρεπε να απελευθερωθεί. Παρ’ όλα αυτά δεν αφέθηκε ελεύθερος. Για αυτό εδώ μιλάμε για δολοφονία και κάποιοι είναι υπεύθυνοι”.

Για “δολοφονική πολιτική της εξουσίας” έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του Λαϊκού Δημοκρατικού κόμματος (HDP) καλώντας σε αγώνα ώστε να μη χαθούν άλλες ζωές αγωνιστών που δίνουν μάχη μέσα από τις φυλακές.

Συνεχίζουν την απεργία πείνας μέχρι θανάτου ο μουσικός του Grup Yorum İbrahim Gökçek και οι δικηγόροι Ebru Timtik και Aytaç Ünsal. “Οι απεργοί πείνας δεν αποζητούν τον θάνατο, αλλά απαιτούν μια αξιοπρεπή, δίκαιη και ανθρώπινη ζωή”.

Μ.Γ.Μ.

 

Μοιραστείτε το άρθρο