«Στον αέρα» ΚοινΣΕπ και συνεταιρισμοί εργαζόμενων για τα 800άρια

Αγανάκτηση και προβληματισμό προκαλεί στα μέλη εκατοντάδων φορέων  της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας ο αποκλεισμός των νομικών μορφών των εγχειρημάτων τους από την αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, για το χρονικό διάστημα από 17 Μαρτίου έως και 30 Απριλίου.

Η αντίστοιχη κοινή υπουργική απόφαση 39162 ΕΞ 2020/ΦΕΚ 1457/Β/16-4-2020, που φέρει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, αναφέρει ότι «δικαιούχοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι…, οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων, περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες δεν απασχολούν εργαζόμενους ή απασχολούν μέχρι και 5 εργαζόμενους».

Στα κυβερνητικά γραφεία καταφθάνουν επιστολές διαμαρτυρίας από δικτυώσεις και ενώσεις εγχειρημάτων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας από όλη την Ελλάδα, που καταγγέλλουν ότι από τους δικαιούχους αποκλείονται οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ), οι συνεταιρισμοί εργαζόμενων και άλλα νομικά πρόσωπα φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Και ζητούν να αλλάξει η διατύπωση της ΚΥΑ, ώστε να τους συμπεριλαμβάνει, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ακόμη και αν καλύπτονται από τους προβλεπόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας των κλάδων που πλήττονται από τον Covid-19 και την καραντίνα. Ζητούν μάλιστα αυτό να γίνει άμεσα, καθώς αύριο, 24 Απρίλη, λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ,

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά μέλη των ΚοινΣΕπ απασχολούνται σε αυτές –ήταν βασική παράμετρος του θεσμικού πλαισίου της Κ.ΑΛ.Ο, τα τελευταία χρόνια– και δεν έχουν άλλους πόρους για την επιβίωσή τους.

Η διαμαρτυρία τους όμως δεν αφορά μόνον το πρακτικό μέρος. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή των δικτύων ΚοινΣΕπ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου απασχολούνται περίπου 450 άτομα. Στην επιστολή τους τα μέλη των ΚοινΣΕπ κάνουν λόγο για απαράδεκτο αποκλεισμό τους και διαμαρτύρονται ότι «παρά το γεγονός ότι φαίνονται ως μη υπάρχουσες στη συγκεκριμένη απόφαση,  πρόκειται για επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας οι οποίες παλεύουν με όλες τις οικονομικές δυσκολίες. Στην παρούσα δύσκολη φάση και ανάλογα με τη δραστηριότητά τους άλλες υποχρεώθηκαν να σταματήσουν την δραστηριότητά τους ή τα έσοδά τους επλήγησαν σοβαρά από την υγειονομική κρίση. Όπως λοιπόν δεν εξαιρέθηκαν από τις διατάξεις που έκλεισαν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, έτσι θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και στο πλαίσιο προστασίας της ΚΥΑ39162 ΕΞ 2020. Δυστυχώς αυτή η αντιμετώπιση δείχνει πως ένας ολόκληρος κόσμος της οικονομίας και της εργασίας είναι αόρατος για εσάς όσον αφορά τα δικαιώματά του, ενώ είναι πολύ ορατός όταν πρόκειται για τις υποχρεώσεις του».

Π.Κ.

Μοιραστείτε το άρθρο