Για ένα δίκτυο άμεσης σύνδεσης παραγωγών και καταναλωτών

Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην πανελλήνια δράση σύνδεσης παραγωγών – καταναλωτών μένουν στο χωράφι και συνεχίζουν την παραγωγική διαδικασία με την ίδια αγάπη και προσήλωση και με περισσότερη αφοσίωση. Αν οι αγορές κλείσουν, οι μικροί παραγωγοί θα προσπαθήσουν να φέρουν την καθαρή τροφή τους, τα φρέσκα λαχανικά αλλά και τα μεταποιημένα προϊόντα τους στο σπίτι μας.

Καμπάνια στη σελίδα του ΑγροΟικόΠολις: “Μένουμε σπίτι. Ψωνίζουμε από το χωράφι. Στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή”

Τον τελευταίο καιρό, εν μέσω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του Covid-19, έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν την τροφή μας.

Οι περισσότερες συσκευασμένες τροφές που καταναλώνουμε έχουν διανύσει πολλά “τροφοχιλιόμετρα” πριν φτάσουν στο πιάτο μας, ενώ την ίδια στιγμή οι μικροί τοπικοί παραγωγοί πιθανότατα πετούν τη συγκομιδή τους, γιατί λόγω των περιορισμών δεν μπορούν να τη διαθέσουν. Υπάρχουν παραγωγοί που καλλιεργούν με ιδιαίτερη φροντίδα για την ποιότητα των προϊόντων τους, τα προϊόντα αυτά όμως δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σύντομα στην αγορά θα παρατηρηθεί έλλειψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών και ο μόνος τρόπος να προμηθευτούμε φρέσκια τροφή θα είναι σε συσκευασμένη μορφή. Οι παραγωγοί θα χάσουν τις σοδειές τους λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού και η πολύτιμη αλυσίδα τροφίμων και εφοδιασμού θα κινδυνέψει να σπάσει.

Οι δυνάμεις της χώρας μας, που τα τελευταία χρόνια την έκαναν να ορθοποδήσει ξανά μετά την απίθανη κρίση στην οποία μας βούτηξαν, είναι ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή.
Η θάλασσα, ο ουρανός και η γη είναι τα όπλα μας και τα εργαλεία μας…

Αν δε δοθεί προσοχή στην αγροτική παραγωγή, αν αφεθούμε με την εντύπωση ότι τα αποθέματα και οι εισαγωγές θα μας ταΐζουν ες αεί, είμαστε σε λάθος μονοπάτι σκέψης…
Ένα από τα πιο βασικά πράγματα για να κρατηθεί η χώρα όρθια είναι η πολύτιμη αγροτική της παραγωγή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΑγροΟικόΠολις βρίσκεται ήδη σε επαφή με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα δίκτυο άμεσης σύνδεσης παραγωγών και καταναλωτών σε κάθε πόλη της χώρας. Παραγωγοί και καταναλωτές θα βρούμε από κοινού τους τρόπους να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι περιορισμοί, όπως οι μετακινήσεις, η μεταφορά και η παράδοση των προϊόντων, τα γραφειοκρατικά προβλήματα.

Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια, που βασίζεται στις αρχές του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης, της φροντίδας για τη γη και τον άνθρωπο.

Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία μάς προσφέρει το πλαίσιο για να δουλέψουμε. H ΚΥΓΕΩείναι ένα δίκτυο διανομής τροφής που διευκολύνει τις συναλλαγές μεταξύ μικροπαραγωγών βιολογικών προϊόντων και ομάδων καταναλωτών, υπό την προϋπόθεση της διαφάνειας, της συνεργασίας και των άμεσων συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών. Πατώντας λοιπόν στις αρχές της ΚΥΓΕΩ δρούμε σε τοπικό επίπεδο, δουλεύουμε αλληλέγγυα, οργανωμένα και αποτελεσματικά, ώστε να μην πεταχτεί ούτε ένα μαρουλάκι από δω και στο εξής σε όλη τη χώρα!

Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στην πανελλήνια δράση σύνδεσης παραγωγών – καταναλωτών μένουν στο χωράφι και συνεχίζουν την παραγωγική διαδικασία με την ίδια αγάπη και προσήλωση και με περισσότερη αφοσίωση. Αν οι αγορές κλείσουν, οι μικροί παραγωγοί θα προσπαθήσουν να φέρουν την καθαρή τροφή τους, τα φρέσκα λαχανικά αλλά και τα μεταποιημένα προϊόντα τους, στο σπίτι μας.

Η μάχη θα κερδηθεί αν όλοι και όλες μαζί ριχτούμε σ’ αυτή και δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Σ’ αυτή τη δύσκολη ώρα πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας. Τους ανθρώπους που μας τρέφουν.

Γινόμαστε υπεύθυνοι καταναλωτές. Ενημερωνόμαστε για την τροφή μας. Στηρίζουμε εγχειρήματα καθαρής τροφής. Βοηθάμε ενεργά στις πρωτοβουλίες για δράση.

Αν είσαι παραγωγός που παράγει βιολογικά ή αγροοικολογικά και θέλεις να συμμετέχεις σε μια πανελλήνια δράση-σύνδεση παραγωγών – καταναλωτών, στείλε mail στο: [email protected]

Αν είσαι καταναλωτής/-τρια και θέλεις να έχεις πρόσβαση σε καθαρή τροφή στην περιοχή σου και να προμηθεύεσαι απευθείας από παραγωγούς, συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

Αν θέλεις να μοιραστείς το χρόνο σου και να βοηθήσεις στο να μεγαλώσει το δίκτυό μας ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε καθαρή τροφή, επικοινώνησε μαζί μας στο [email protected] και δώσε μας τα στοιχεία και τον τρόπο με τον οποίον θα ήθελες να βοηθήσεις, ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί σου.

Η καμπάνια “Μένουμε σπίτι. Ψωνίζουμε από το χωράφι. Στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή” έχει ανέβει στη σελίδα του ΑγροΟικόΠολις

Μοιραστείτε το άρθρο