Απεργία διαρκείας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου

Μετά τη σημερινή προειδοποιητική 24ωρη απεργία, το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου προχωράει από αύριο Παρασκευή 24/4 σε απεργία διαρκείας, μέχρι να ανακληθεί η πολιτική απόφαση απόλυσης των 16 εργαζομένων.

Απεργία διαρκείας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στην Υπηρεσία Ασύλου, μετά τις εκδικητικές απολύσεις 16 εργαζομένων για τη συνδικαλιστική τους δράση, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος του σωματείου.

Σε σημερινή του ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου αναφέρει:

“Μόλις μία ημέρα πριν την ήδη ανακοινωμένη από το σωματείο μας προειδοποιητική απεργία για τις 23/04 αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ Υπουργική Απόφαση περί ανανέωσης συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου και σχετικό δελτίο τύπου στη σελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Facebook.

Της ανανέωσης αυτής εξαιρούνται στοχευμένα 16 συναδέλφισσες και συνάδελφοι που εργάζονται σε νησιά και στην ενδοχώρα. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επέλεξε σήμερα διά της πλαγίου να διαμηνύσει σε εργαζόμενους και εργαζόμενες της ΣΟΧ 1, ανθρώπους που έχουν προσφέρει την εργασία τους για πάνω από μια πενταετία στις γνωστές αντίξοες συνθήκες, ότι τους θεωρεί άχρηστους και μη παραγωγικούς, και ότι από 1η Μαΐου τους καθιστά άνεργους στο σκληρό εργασιακό περιβάλλον που ήδη διαμορφώνεται μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Το Υπουργείο, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση, δεν συμπεριλαμβάνει στις ανανεώσεις συμβάσεων εργαζόμενους/ες που αποτελούν το παλαιότερο προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου, συναδέλφισσες και συναδέλφους οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι οι πλέον έμπειροι/ες χειριστές/ριες αιτημάτων διεθνούς προστασίας και οι οποίοι/ες έχουν εκπαιδευτεί σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου και μεταφέρουν την εμπειρία στους νέους/ες συναδέλφους/ισσες ως εκπαιδευτές/ριες. Οι 16 πρακτικά υπό απόλυση συνάδελφοι στοχοποιούνται ακριβώς επειδή είναι εργαζόμενοι/ες στην ‘πρώτη γραμμή του προσφυγικού’ (όπως αρέσκεται η Διοίκηση να τους/ις αποκαλεί).

Είναι οι συνάδελφοι/ισσες μας που εργάζονται στην Υπηρεσία Ασύλου ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της και κουβαλούν κομμάτι της ιστορίας της, τόσο στις καλές πρακτικές για την απόδοση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας όσο και στους αγώνες για την κατοχύρωση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, για τα οποία τόσα χρόνια παλεύουμε. Πρόκειται για συναδέλφισσες/ους που προσλήφθηκαν στην Υπηρεσία το 2014 και 2015, ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, πρώην και νυν μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου, έμπειροι/ες υπάλληλοι και πιστοποιημένες/οι εκπαιδεύτριες/ες.

Η απόφαση του Υπουργού κ. Μηταράκη, ειδικά αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να ερμηνευτεί παρά ως ενόχληση για αυτή τη μνήμη που οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι μας μεταφέρουν. Η υπουργική απόφαση εξαίρεσης τους/ις στοχοποιεί ξεκάθαρα και τους τιμωρεί για τη συνδικαλιστική τους δράση, με αποκορύφωμα στοχοποίησης την απόλυση της Προέδρου του ΣΕΣΥΑ, αποδίδοντας στις απολύσεις σαφή χαρακτήρα συνδικαλιστικής δίωξης.

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε διαρκείς και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της ανανέωσης των συμβάσεων όλου ανεξαιρέτως του προσωπικού, παλεύοντας για τη μονιμοποίηση όλων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου, ενώ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση τόσο για τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων/σών άσυλο όσο και για τη νέα νομοθεσία. Όσο και αν αυτή ακριβώς η δράση μας ενοχλεί, εμείς θα παραμένουμε αταλάντευτοι/ες στα δίκαια αιτήματά μας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι σε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που πλήττεται από τις εκδικητικές μη ανανεώσεις συμβάσεων. Οι επικοινωνιακές τακτικές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου δεν θα μας διασπάσουν και οι κινητοποιήσεις μας κλιμακώνονται μέχρι να ανανεωθεί το ΣΥΝΟΛΟ των συμβάσεων όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων/ισσών.

Το Σωματείο μας περνάει άμεσα σε απόφαση για αγώνα και ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ από την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020, μέχρι να ανακληθεί η πολιτική απόφαση απόλυσης των συναδελφισσών/ων μας. Στον αγώνα μας αυτό καλούμε το σύνολο των εργαζομένων να σταθεί στο πλάι μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ανανέωση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των συμβάσεων εργασίας της ΣΟΧ 1/2017. Καμία σκέψη για απόλυση, ούτε τώρα ούτε μετά! Δεν περισσεύει καμία/κανένας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ”.

ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ infolibre: Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απολύει συνδικαλιστές της Υπηρεσίας Ασύλου.- ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 23/4

Μοιραστείτε το άρθρο