Αντί επιδόματος 800 ευρώ προς τους επιστήμονες, δωράκι 36 εκατ. σε 6 εταιρείες τηλεκατάρτισης

Έκθετη η κυβέρνηση με την αγνόηση των υποδείξεων της Κομισιόν. Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποδεικνύει την πρόβλεψη των ΕΣΠΑ για απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων.

Πλήθος αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ απευθείας για ενίσχυση των επιστημόνων με 800 ευρώ, αλλά επέλεξε τη μέθοδο της ανάθεσης σε 6 εταιρείες τηλεκατάρτισης για την… επιμόρφωση των επιστημόνων προκειμένου αυτοί να πάρουν 600 ευρώ.

Σε ανακοίνωση των Δικηγορικών Συλλόγων χαρακτηρίζεται προσβλητική η απόφαση του υπουργού, τον οποίο καλούν να σταματήσει αυτή την εξευτελιστική διαδικασία. Από την πλευρά τους οι μηχανικοί, που συγκέντρωσαν 5.500 υπογραφές, ζητούν να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα με τα voucher της ντροπής και να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ στους επιστήμονες, καθώς και σε όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρίχνει λάδι στη φωτιά που άναψε με την τηλεκατάρτιση  της ντροπής το υπουργείο Εργασίας και εκθέτει και προσωπικά τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση , καθώς καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημά του, ότι παρά τις προσπάθειες για χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια, τα voucher των ΚΕΚ ήταν απαραίτητα για να δικαιολογηθούν τα χρήματα από εθνικούς πόρους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο-φωτιά  που δημοσιεύτηκε στο www.documentοnews.gr, η κυβέρνηση θα μπορούσε λόγω της έκτακτης συγκυρίας της πανδημίας να επιχορηγήσει με κοινοτικά κονδύλια χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και να ενισχύσει απευθείας  με 800 ευρώ 180.342 επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ), αφού όπως αποδεικνύεται αυτό προβλεπόταν σε σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήδη από τον Μάρτιο.

Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα, για την ενίσχυση των παραπάνω πληγεισών  κατηγοριών, η συνολική δαπάνη θα ανερχόταν στα 144,27 εκατομμύρια ευρώ και όχι στο ποσό των 192.965.940,00, που επιβαρύνει τελικά τον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον 48,69 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχύει με 200 ευρώ λιγότερα τους ωφελούμενους (600 αντί για 800 ευρώ) και τους  υποβάλλει μάλιστα στην εξευτελιστική δοκιμασία παρακολούθησης διδακτικού υλικού χαμηλού επιπέδου. Φυσικά, χαρίζει το υπόλοιπο ποσό στους μεσάζοντες, που είναι τα ΚΕΚ, για το θησαυρό γνώσεων που συνέλεξαν από το «σκοιλ ελικικού» και το «μέτζη του νεουκτη».

Σε σκληρή ανακοίνωση στα ΜΜΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα ήδη έχει τοποθετηθεί ο  τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών Νίκος Παππάς : «Η Κομισιόν καταρρίπτει την κοροϊδία Μητσοτάκη. Το ΕΣΠΑ καλύπτει την απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων. Τα χαριστικά 80 εκατ. ευρώ στα ΚΕΚ για μια -άθλιου επιπέδου- τηλεκατάρτιση επιστημόνων βαφτίστηκαν από την κυβέρνηση ‘μονόδρομος’ για την ενίσχυση του κλάδου. Οι κύριοι Βρούτσης και Γεωργιάδης επικαλέστηκαν αδυναμία εκταμίευσης χρημάτων από το ΕΣΠΑ για την απευθείας ενίσχυση των επιστημόνων με 800 ευρώ (ανά άτομο) και τους ζήτησαν να αρκεστούν στα 600 ευρώ, αφού υποστούν μια άκρως προσβλητική διαδικασία. Όμως, σύμφωνα και με δημοσίευμα του Documento, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνιζε ήδη από τον Μάρτιο ότι, λόγω της έκτακτης συγκυρίας, οι δαπάνες απευθείας ενίσχυσης επιστημόνων είναι πλέον απολύτως επιλέξιμες. Η κυβέρνηση έχει τελικά πολύ εύκολο το ψέμα και πολύ ανεπτυγμένη τη λογική του -πάντα κερδισμένου- ‘μεσάζοντα’. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να λογοδοτήσει. Και για την κοροϊδία και για τη σπατάλη πόρων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε άλλους τομείς, όπως η Υγεία». Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να σύρει τον πρωθυπουργό στη Βουλή  για τα voucher του αίσχους.

Απ’ ό,τι φαίνεται το θέμα θα έχει συνέχεια, καθώς ήδη επιστημονικοί σύλλογοι απειλούν με προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Α.Ε.Σ.

Μοιραστείτε το άρθρο