Το διαδικτυακό κίνημα #Σκοιλ_Ελικικού και #μέτζη_του_νεουκτη

Μέσα στη βουβαμάρα και τη θλίψη, εν μέσω πανδημίας και αυστηρών περιοριστικών μέτρων, γράφεται για άλλη μια φορά ίσως μία από τις πιο κωμικοτραγικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Τα social media έκαναν και πάλι το θαύμα τους για να αναδείξουν ένα ζήτημα, που προς το παρόν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης «πνίγουν» ή αποσιωπούν. Τις τελευταίες ώρες Facebook και Twitter έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες αναρτήσεις με screenshots από «επιμορφωτικό υλικό», γραμμένο σε μια ακατανόητη γλώσσα, με διαφορετικές λέξεις διπλά αποτυπωμένες (η μία πάνω στην άλλη), με κενά ή μάλλον χάσματα έως και δρασκελιές αναμεταξύ τους, και με πολλές συντακτικές και γραμματικές παρανοήσεις και λάθη.

Πρόκειται για κάποιο κακόγουστο αστείο; Για «χακάρισμα»; Προχειρότητα μεγίστου επιπέδου; Πρόβλημα δομικής προέλευσης της ίδιας της ασύγχρονης πλατφόρμας τηλεκατάρτισης; Πάντως οι επιστήμονες, νομικοί, υγειονομικοί, μηχανικοί κ.ά., προκειμένου να λάβουν τα 600 ευρώ της επιδότησης από τα voucher συμμετέχοντας στην επιμόρφωση που υλοποιείται από διάφορα πιστοποιημένα ΚΕΚ και ιδιωτικά κολέγια, καλούνται να μελετήσουν μεταξύ άλλων: «Σκοιλ Ελικικού», «μέτζη του νεουκτη», το πρωτοεμφανιζόμενο ρήμα «λοιμώχθηκαν» και πολλά άλλα τρελά, που δεν μπορεί ούτε να φανταστεί κανείς, αλλά και που ταυτόχρονα προσβάλλουν τη νοημοσύνη του. Το εν λόγω «εκπαιδευτικό υλικό» προκαλεί σύγχυση σε όσους προσπαθούν να το αποκωδικοποιήσουν.

Αν, από την άλλη, πρόκειται για προχειρότητα οργάνωσης των προγραμμάτων λόγω του κατεπείγοντος για την αναγκαιότητα της επιμόρφωσης των συμμετεχόντων, τότε σίγουρα κάποιοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτού του «φιάσκου», που ήδη κάνει το γύρο του κόσμου διαδικτυακά, χαρίζοντας απλόχερα σπαρταριστό γέλιο – και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε ειλικρινά. Αν πάντως πρόκειται, όπως ακούγεται και κυκλοφορεί ήδη, επίσης διεθνώς, για τη μεγάλη «αρπαχτή» και «μπίζνα» με μοίρασμα  εκατομμυρίων ευρώ σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς της ΝΔ σε μια τόσο εφιαλτική περίοδο για την κοινωνία λόγω της πανδημίας, τότε μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «αλητεία», με επιτακτική την ανάγκη παραίτησης μιας ολόκληρης κυβέρνησης. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τη νοημοσύνη του λαού, που αύριο δεν ξέρει πώς θα ξημερώσει, αν θα έχει δουλειά, μέλλον και την ίδια του τη ζωή πίσω. Και το σημαντικότερο, αν θα μπορεί να τη διεκδικήσει ξανά. Όσο περνούν οι ώρες και σφίγγει ο κλοιός του διαδικτυακού κινήματος «Σκοιλ_Ελικικού και μέτζη του νεουκτη», ας απολαύσουμε κάποια χαρακτηριστικά screenshots. Ταυτόχρονα περιμένουμε και τις απαραίτητες εξηγήσεις όλων των αρμοδίων και ιθυνόντων, από σεβασμό τόσο στην κοινωνία όσο και στον ίδιο τους τον εαυτό.

Το infolibre συγκέντρωσε μερικά από τα «μαργαριτάρια» του εκπαιδευτικού «θησαυρού» των voucher, αλλά και τα τρολαρίσματα του κόσμου, που ευτυχώς έχει καταφέρει να διατηρήσει το χιούμορ του, τη δική του άποψη και κρίση, αλλά και τη φαντασία του. Αυτά τα εφόδια μας χρειάζονται και σήμερα και αύριο, τότε που θα ξαναβγούμε στους δρόμους για να λογαριαστούμε για την κλεμμένη μας ζωή κι εκεί έξω…

 

Μοιραστείτε το άρθρο