ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ: Τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν καραντίνα

Κινητοποιήσεις εργαζομένων 14 και 15 Απριλίου

Η σημερινή Τρίτη 14 Απριλίου αποφασίστηκε ως πανελλαδική μέρα δράσης για τα εργατικά δικαιώματα. Τα πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδωτικού τομέα οργανώνουν  κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στις 12:30, ενώ η Τετάρτη 15 Απριλίου έχει οριστεί ως μέρα παρέμβασης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.

Με αφορμή την επιδημία του κορονοιού και την καραντίνα, η κυβέρνηση και η εργοδοσία προχώρησαν σε μια ραγδαία κλιμάκωση αντεργατικής επίθεσης. Οι εργαζόμενοι από πλευρά τους οργανώνονται και, παρά τα μέτρα πανδημίας, λαμβάνοντας όπως σημειώνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις, προχωρούν σε κινητοποιήσεις και δράσεις προκειμένου να διασώσουν ό,τι έχει απομείνει από τα αντεργατικά μέτρα των μνημονίων που προηγήθηκαν.

Μεταξύ των σωματείων που έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή στην αυριανή διαμαρτυρία είναι : η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η Πανελλήνια ‘Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΚΟΠΚ), η Πρωτοβουλία εργαζομένων πανεπιστημίου Αθηνών, το Σωματείο εργαζομένων του δήμου Παιανίας, η ΕΛΜΕ άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, η ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου.

Η έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, οι απολύσεις, η εκτεταμένη εργασιακή επισφάλεια, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, η εργοδοτική παραβατικότητα και αυθαιρεσία, η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, προβληματίζουν τους εργαζόμενους που φοβούνται ότι βρίσκονται μπροστά σε έναν εργασιακό μεσαίωνα.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλους τους χώρους εργασίας και τους κλάδους, με αφορμή το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19, συνεχώς και χειροτερεύει για τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να πετσοκόβει τα εργασιακά δικαιώματα χωρίς σταματημό. Χωρίς καμία αιτιολογία, κόβεται έως και το 50% των αποδοχών των εργαζομένων, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο 2020 και βλέπουμε!». τονίζει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εμφανίζεται όλο και πιο έντονα, με όλες τις δυνατές μορφές σε διάφορους χώρους δεργασίας ασχέτως εάν η εκάστοτε επιχείρηση πλήττεται ή όχι από την πανδημία. «Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μετατρέπουν σε κοινωνικό ερείπιο το εργασιακό τοπίο, ενισχύοντας το κεφάλαιο και την εργοδοσία, και αφήνοντας τα ψίχουλα για εργαζόμενους, απολυμένους, ανέργους.» δηλώνουν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Αθηνών σε κάλεσμα στήριξης της κινητοποίησης στο Υπουργείο Εργασίας.

Οι γιατροί στο πλευρό των εργαζομένων

Η πανελλαδική δράση για τα εργασιακά διακαιώματα έρχεται ως συνέχεια της διεκδίκησης  που ξεκίνησε η ΟΕΝΓΕ στις 7 Απρίλη κατά την παγκόσμια ημέρα υγείας, όπου υγειονομικοί μαζί με τη στήριξη του κόσμου έσπασαν για πρώτη φορά τη σιωπή. Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζοντας τον αγώνα προχωρούν κι αυτοί σε στήριξη της κινητοποίησης της Τρίτης, αλλά και σε στήριξη  των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αναφέρεται σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες στα σούπερ μάρκετ «Οι εργαζόμενοι στα super market, δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς για να μη λείψει τίποτα από τα σπίτια μας. Εργάζονται part time, με ολιγόμηνες ακόμα και ολιγοήμερες συμβάσεις, χωρίς ρεπό, πέρα από το ωράριο τους, και τις Κυριακές, είτε με ανοιχτά, είτε με κλειστά καταστήματα. Κακοπληρωμένοι, εκτεθειμένοι στον ιό σήμερα και στην ανεργία αύριο, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους, με την εργοδοτική αυθαιρεσία να οργιάζει.»

Όσον αφορά στην αναγκαιότητα στήριξης των κινητοποιήσεων και των προσπαθειών προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων εξηγούν οι εργαζόμενοι της ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού) ότι : «η αγωνιστική διαμαρτυρία που οργανώνεται για τις 14/4/2020 αποτελεί μια συμβολή ώστε να πάρει σάρκα και οστά η οργανωμένη, συντονισμένη αντίσταση και πάλη των εργαζομένων, θέτοντας την δική της ατζέντα που αφορά την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και την αποφασιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.»

Τα βασικά αιτήματα των σωματείων αφορούν τόσο το ευρύτερο εργασιακό πλαίσιο όσο και για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σήμερα εν μέσω καραντίνας.

Σχετικά με τις παραβάσεις που γίνονται εις βάρος των εργαζομένων τα αιτήματα που κυριαρχούν είναι:

  • Πλήρης καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους.
  • Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν μετά την 1η Μάρτη.
  • Aπαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο όσο διαρκεί η καραντίνα και η απαγόρευση κυκλοφορίας.
  • Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη όλων των ανέργων.
  • Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι.
  • Καμία καταπάτηση του νόμιμου δηλωμένου ωραρίου.
  • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στη Πανελλήνια Δράση και να προχωρήσουν σε διεκδικήσεις για να μην μετράμε, όπως σημειώνεται, στα θύματα του κορονοϊού και τα εργασιακά μας δικαιώματα, «Παλεύουμε για να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών!» είναι το σύνθημα των εργαζομένων.

Καλέσματα έχουν απευθύνει επίσης: το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Παιανίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής ΠΟΠΟΚΠ, η ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγάλεω, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατ. Αττικής, η Λάντζα, η Οργάνωση Μαχητικού αντιφασισμού, το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E. και τα Καταστήματα Public.

Επίσης, το ΠΑΜΕ, στηρίζει την κοινή απόφαση δεκάδων σωματείων εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε πανελλαδική μέρα δράσης την Τετάρτη 15 Απρίλη για τους εργαζόμενους των αλυσίδων super market», με σύνθημα «στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας».

Μοιραστείτε το άρθρο