Διάσωση μεταναστών  μεταξύ Μάλτας και Ιταλίας από το Aita Mari, ενώ αγνοούνται πολλοί άλλοι

Της Χαράς Χαρμπίδου

Σαράντα δύο ναυαγοί μετανάστες μέχρι στιγμής έχουν επιβιβαστεί  στο διασωστικό πλοίο Aita Mari ζητώντας από τη Μάλτα την παροχή ιατρικής βοήθειας. Ήδη ένα ελικόπτερο εστάλη από τη Μάλτα, χωρίς όμως να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιχειρήσει λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Μεταξύ των 42 ναυαγών υπάρχει και μία έγκυος γυναίκα. Το Aita Mari έχει τώρα την πλώρη στα βορειοδυτικά, κοντά στη Lampedusa , λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ η Μάλτα εξακολουθεί να διατηρεί το συντονισμό. Το πλοίο χρειάζεται ιατρική βοήθεια για τους ναυαγούς μετανάστες που διασώθηκαν.  Η διάσωση των μεταναστών είναι σε εξέλιξη όσο περνούν οι ώρες.

Ήδη από το Σάββατο η διεθνής ΜΚΟ Watch the Med – Alarmphone εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις ευρωπαϊκές αρχές  κάνοντας λόγο για τέσσερα πλοιάρια με μετανάστες στη Μεσόγειο, ένα εκ των οποίων είχε αναποδογυρίσει.

«Αυτή η εβδομάδα που πέρασε ήταν ένας αγώνας, κοιμηθήκαμε πολύ λίγο. Αλλά το ίδιο ήταν πολλές εβδομάδες πριν από 6 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων υποστηρίξαμε πάνω από 3.100 σκάφη σε κίνδυνο στη θάλασσα και πολεμήσαμε το θανατηφόρο καθεστώς των συνόρων. Θα μείνουμε ξύπνιοι και αυτή τη νύχτα, καθώς 55 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στη Μεσόγειο»,  ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες μέσα από τα social media η ΜΚΟ Watch the Med – Alarmphone. Η ανακοίνωση συνέχισε επισημαίνοντας: «Ενώ οι αρχές της ΕΕ δεν παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία, οι κοινότητες των μεταναστών μάς επιβεβαίωσαν ότι ένα από τα σκάφη με τα οποία χάσαμε επαφή (~ 71-77 άτομα) έφτασε αυτόνομα στη Ραγούσα της Ιταλίας. Είμαστε χαρούμενοι που επέζησαν από αυτό το μακρύ ταξίδι μέσα στις προσπάθειες των αρχών της ΕΕ να τις αφήσουν να πνιγούν!».

Νωρίτερα, η Ιταλία και η Μάλτα είχαν διαψεύσει τη ΜΚΟ για την είδηση που γνωστοποίησε περί ναυαγίου με μετανάστες στη Μεσόγειο. «Για το θέμα του υποτιθέμενου ναυαγίου που ανακοίνωσε η ΜΚΟ Sea-Watch, ενημερώνουμε ότι το πλοιάριο που εντοπίστηκε από αεροσκάφος της Frontex ήταν ένα ακυβέρνητο φουσκωτό στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Λιβύης», ανέφερε η ανακοίνωση των ιταλικών αρχών. Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση,  στις εικόνες που βιντεοσκόπησε η Frontex δεν διακρίνονται πτώματα ή αντικείμενα από τα οποία να μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι έγινε κάποιο ναυάγιο πρόσφατα.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, λόγω της πανδημίας η Μάλτα και η Ιταλία έχουν κλείσει τα λιμάνια τους για τους μετανάστες, ενώ δεν παρέχεται επίσημη πληροφόρηση από καμία χώρα. Ήδη το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιήσεις ακτιβιστών και πολιτικών οργανώσεων στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γερμανία.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα εκπληκτικά άτομα και ομάδες που διαμαρτυρήθηκαν για τις πολιτικές της Ευρώπης, μοιράστηκαν τις πληροφορίες μας, έγραψαν αναφορές, οργανωμένες (ψηφιακές) εκστρατείες ή κατασκήνωσαν έξω στη Μάλτα. Θα συνεχίσουμε επίσης να ερευνούμε το υποτιθέμενο ναυάγιο και θα προσπαθήσουμε να επαληθεύσουμε πόσα σκάφη έφυγαν από τη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες που δεν υπολογίζονται. Αυτό το έργο είναι πολύ δύσκολο καθώς οι κρατικές αρχές δεν παρέχουν καμία χρήσιμη πληροφορία και έτσι παρεμποδίζουν τη διαδικασία διευκρίνισης», προσθέτει η ΜΚΟ.

Την Παρασκευή πάντως, η Μάλτα διέσωσε 67 μετανάστες, τους οποίους στη συνέχεια έβαλε σε καραντίνα, ενώ την Κυριακή περίπου 100 άνθρωποι αποβιβάστηκαν στο Ποτσάλο, στη νότια Σικελία. Από το Σάββατο, οι εθελοντές της διεθνούς ΜΚΟ είχε προειδοποιήσει ότι διέτρεχαν κίνδυνο περίπου 260 μετανάστες που επέβαιναν σε τέσσερα πλοιάρια και βρίσκονταν μεταξύ Λιβύης, Μάλτας και Ιταλίας. Στη συνέχεια ανέφερε ότι ένα από αυτά «αναποδογύρισε» και μάλιστα το πλοίο διάσωσης Aita Mari κατευθυνόταν προς το σημείο, σύμφωνα με στοιχεία μέσω GPS από την πρότερη θέση του πλοιαρίου.

Μοιραστείτε το άρθρο