Οι γυναίκες της Ροζάβα διηγούνται ιστορίες αντίστασης, αλληλεγγύης και αγώνα

Η Αντίσταση των Γυναικών στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Κούρδισσες, Ασσύριες, Σύριες και Αράβισσες οργανώνουν το δικό τους δίκτυο αλληλεγγύης και αγώνα. Πώς οργανώνονται κατά του τουρκικού πολέμου. 

Μια μπροσούρα  της  επιτροπής Women Defend Rojava

Η “Αντίσταση των Γυναικών στη Βόρεια και Ανατολική Συρία – Πώς οργανώνονται οι γυναίκες κατά του τουρκικού πολέμου”. Μια μπροσούρα από την επιτροπή Women Defend Rojava , που μετέφρασε στα ελληνικά η αντίστοιχη ομάδα της Αθήνας και παρουσιάζει τον πολυποίκιλο αγώνα των γυναικών της βορειοανατολικής Συρίας. Εκεί που Κούρδισσες, Ασσύριες, Σύριες και Αράβισσες οργανώνουν το δικό τους δίκτυο αλληλεγγύης και αγώνα. Ένα δίκτυο που έγινε γνωστό μέσα από τη μυθική πλέον στάση αυτών των γυναικών απέναντι στην πιο δολοφονική και παράλογη μηχανή που έχει περάσει από τον πλανήτη, τον ISIS.

Τι γίνεται όμως σήμερα; Τι απέγιναν αυτές οι κατακτήσεις τώρα που νέα σύννεφα πολέμου σκεπάζουν την περιοχή; Χθες ήταν ο ISIS, σήμερα είναι ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ.

Η μπροσούρα, που εκδόθηκε πρόσφατα από την ελληνική επιτροπή, ακριβώς αυτό έρχεται να απαντήσει. Μέσα από συνεντεύξεις των ίδιων των πρωταγωνιστριών. Οι γυναίκες της Ροζάβα είναι παρούσες και δίνουν τον αγώνα. “Από τις πρώτες γραμμές μέχρι τις κουζίνες, από τα ασθενοφόρα μέχρι τις μαζικές διαδηλώσεις, από τις συνεδριάσεις του συμβουλίου μέχρι τα γραφεία εκστρατείας, το πνεύμα της γυναικείας επανάστασης δεν ήταν ποτέ πιο ορατό”.

Γυναίκες που συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα αντίστασης μοιράζονται την εμπειρία τους μέσα από αυτό το φυλλάδιο. Μαρτυρίες από γυναίκες που συνεισφέρουν και βοηθούν σε καμπ προσφύγων, όντας οι ίδιες πρόσφυγες. Όπως η Gulisten Oso, συμπρόεδρος και υπεύθυνη για το προσφυγικό ζήτημα, στο καντόνι του Cizîr, εξηγεί πως οργανώνεται η εργασία μέσα στα καμπ με την ενεργό συμμετοχή των γυναικών.

Γυναίκες δημοσιογράφοι, όπως η Gulan Botan που μοιράζεται την εμπειρία από τα μέτωπα πολέμου, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με τα λίγα μέσα που είχε, το πως στήθηκε η ενημέρωση στη Ροζάβα. Γυναίκες γιατροί ή γυναίκες που συνεισφέρουν στον υγειονομικό τομέα όπως η Jamîla Hami συμπρόεδρος της Κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου που εξηγεί πως χτίστηκε το “Heyva Sor” από το τίποτα. Περιγράφει την ανάγκη που καταγράφηκε κατά την επίθεση του ISIS, τότε που δεν είχαν ούτε ένα ασθενοφόρο και στηρίζονταν στη βοήθεια από τον κόσμο και τα αγροτικά αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τους ασθενείς.

Η Newroz Ahmed, διοικήτρια του YPJ εξηγεί τον ρόλο των γυναικών και του YPJ στον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, μέχρι σήμερα που απέναντι τους έχουν τον τουρκικό στρατό και απειλούνται όχι μόνο η γη και η ζωή τους, αλλά και η αξιοπρέπεια τους. Αλλά και γυναίκες από τις δυνάμεις αυτοάμυνας (HPC-Jin) μια οργάνωση βάσης πολιτών που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των κοινοτήτων και των γειτονιών, εξασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι γυναίκες, μπορούν να αμυνθούν σε όλες τις μορφές βίας. Όπως θα εξηγήσει η Sabah Rejid Qrê λαμβάνουν μεν βασική στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά τα καθήκοντά τους δεν επικεντρώνονται μόνο στην ένοπλη άμυνα. «Η δουλειά μας έχει και κοινωνική και ένοπλη πλευρά. Δεν είμαστε στρατιωτική δύναμη. Είμαστε πιο ενεργές μέσα στην κοινωνία». Αλλά και η νεολαία του γυναικείου κινήματος που μέσα από τα λόγια της Çavreş Tekoşîn ξεδιπλώνεται η ελπίδα “Ως γυναίκες είμαστε η κοινωνία και ως νεολαία είμαστε το μέλλον”

Οι γυναίκες της ΒΑ Συρίας έχουν όνομα, έχουν φωνή, αγωνίζονται σε αυτόν τον πολύπλευρο πόλεμο και σήμερα, χωρίς εκπτώσεις στις αρχές και σε αυτά που κατέκτησαν. “Η αντίσταση είναι ζωή” λένε, και δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρη τη ΒΑ Συρία ζουν με αυτή την αρχή, οργανωμένες στο Kongra Star, μια δομή ομπρέλα των γυναικείων συλλογικοτήτων στη Rojava. Μέσα από το φυλλάδιο αυτό ξεδιπλώνεται η ιστορία του γυναικείου κινήματος της ΒΑ Συρίας τα τελευταία χρόνια μέσα από τις μαρτυρίες των ίδιων των γυναικών που το δημιούργησαν και το διαμορφώνουν και σήμερα. Παράλληλα, οι γυναίκες αυτές απευθύνουν μήνυμα και κάλεσμα συνεύρεσης και στήριξης σε αυτόν τον κοινό αγώνα προς τις γυναίκες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Την μπροσούρα μπορείτε να την αναζητήσετε:

https://solidaritymed.espivblogs.net/?p=832

και στο FB: Women Defend Rojava Athens

Women Defend Rojava

Μοιραστείτε το άρθρο