Καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Τελείως ξεκρέμαστοι βρίσκονται οι 120 εργαζόμενοι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης,  το οποίο λόγω πανδημίας αναβλήθηκε, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξει τις εργασίες του.

Οι έκτακτοι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις μίσθωσης έργου διάρκειας έως και δύο μηνών παραμένουν μετέωροι, χωρίς καμία πρόβλεψη ούτε για αποζημίωση από τη διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ούτε για την καταβολή από την κυβέρνηση των 800 ευρώ που δίνονται στις πληττόμενες λόγω πανδημίας επιχειρήσεις.

Τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην κυριολεξία …πρόλαβαν την έναρξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο παρά πέντε, καθώς ήταν προγραμματισμένο για τις 5- 15 Μαρτίου.

Οι εργαζόμενοι, που κάποιοι από αυτούς είχαν έρθει και από άλλες πόλεις για να εργαστούν στο Φεστιβάλ ή είχαν προγραμματίσει υποχρεώσεις τους, περίμεναν μέχρι και πριν λίγες ημέρες κάποια λύση. Λύση, η οποία όπως αποδείχθηκε χάθηκε κάπου μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και της διοίκησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι εξαιρέθηκαν από τις κυβερνητικές προβλέψεις και έλαβαν κάποιες αβέβαιες διασφαλίσεις από τη διοίκηση του Φεστιβάλ.

Η πρωτοβουλία εργαζομένων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει πως: “Για την παραπάνω κατάσταση δεν ευθύνεται μόνο η Διοίκηση του Φεστιβάλ, που δεν προχώρησε στην από μέρους της καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλθηκαν. Απαράδεκτη είναι και η στάση της κυβέρνησης η οποία επέλεξε να θέσει εκτός του επιδόματος των 800 ευρώ και οποιασδήποτε άλλης υποστηρικτικής ρύθμισης την πλειοψηφία των εργαζομένων στον ευρύτερο χώρο του θεάματος, της τέχνης και του πολιτισμού.  Ένας χώρος ο οποίος πλήττεται εδώ και χρόνια από την ανεργία και την περιστασιακή απασχόληση, με συχνό το φαινόμενο της αδήλωτης και την ανασφάλιστης εργασίας, καλείται να βρεθεί αντιμέτωπος τώρα και με την κρίση του κορονοϊού.”

”…Όλα αυτά με την κυβέρνηση να διακηρύττει με κάθε ευκαιρία την σημασία της ατομικής ευθύνης, αποποιούμενη όμως τη δική της ευθύνη απέναντι σε όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πολύμηνης ανεργίας”.

Σήμερα ενώνουν τη φωνή τους με τους μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές, τεχνικούς, ηχολήπτες, φωτιστές και όλους όσους εργάζονται στον χώρο του θεάματος, της τέχνης και του πολιτισμού και διεκδικούν:

  • Καθολική εφαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ σε όλους τους ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, τεχνικούς και τους εργαζόμενους στο θέαμα – ακρόαμα, ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις. Παροχή του σε μηνιαία βάση μέχρι την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που τους απασχολούν.
  • Ανάκτηση των θέσεων εργασίας που χάθηκαν
  • Ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου
  • Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης
Μοιραστείτε το άρθρο