ΜΕΞΙΚΟ Αγωνιστικός χαιρετισμός – ανταπόκριση στο infolibre

Από το ραδιόφωνο KE HUELGA

ΑΠΟΔΟΣΗ: Bruja Escarlata

Φωνές ραδιοφώνου από όλον τον κόσμο την εποχή του παγκόσμιου εγκλεισμού: Σύνδεση ελεύθερων και κοινοτικών μέσων και ραδιοφώνων από το Μεξικό, τον Καναδά, τη Γουατεμάλα, τη Χιλή και το Ελ Σαλβαδόρ, αλλά και την Ισπανία, Ελλάδα, για το πως βιώνουν  και αντιστέκονται την περίοδο της πανδημίας από τον Covid-19.

Η ζωή, ο πόλεμος, οι αγώνες και ο εγκλεισμός στο Μεξικό

Ελπίζουμε να είστε καλά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά ελεύθερα και κοινοτικά μέσα και ραδιόφωνα στο Μεξικό, τον Καναδά, τη Γουατεμάλα, τη Χιλή και το Ελ Σαλβαδόρ ξεκινήσαμε μια άσκηση επικοινωνίας σε εβδομαδιαία βάση, με σκοπό να γνωρίσουμε από πιο κοντά το πώς βιώνουν και αντιστέκονται σε διάφορους τόπους την περίοδο της πανδημίας από τον Covid-19. Ενδιαφερθήκαμε λοιπόν να μάθουμε πώς είναι οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μας στα διάφορα μέρη του κόσμου και το Σάββατο 4 Απριλίου πραγματοποιήσαμε συνδέσεις με συντρόφισσες και συντρόφους από την Ισπανία καθώς και με τους αγαπημένους μας συντρόφους και συντρόφισσες από την Ελλάδα.

Δυστυχώς λόγω ώρας και τεχνικών δυσκολιών ήταν δύσκολο να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε τις μεταδόσεις στην Ευρώπη και να ακούσουμε ζωντανά τους συντρόφους και τις συντρόφισσες να μας παρουσιάζουν τις εμπειρίες τους όλο αυτό το διάστημα που βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής μπορέσαμε να συνδεθούμε μαζί τους είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηχητικών μηνυμάτων, όπου μας περιγράφουν τη ζωή, τον αγώνα και τον εγκλεισμό στις γεωγραφίες τους.

Μ’ αυτό το κείμενο θα θέλαμε να σας περιγράψουμε τη ζωή, τον πόλεμο, τους αγώνες και τον εγκλεισμό στο Μεξικό:

Ως τις 7 Απριλίου 2020, υπήρχαν 2.785 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 και 141 θάνατοι από αυτή την ασθένεια. Οι αριθμοί, στους οποίους καθημερινά προστίθενται 200 με 300 νέα κρούσματα, αυξήθηκαν ραγδαία τις τελευταίες μέρες, ενώ πληθαίνουν σημαντικά και οι θάνατοι. Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες σχετικής απομόνωσης στο σπίτι, υπάρχει συνεχής κίνηση στο δρόμο από ανθρώπους που εξακολουθούν να εργάζονται είτε στο άτυπο εμπόριο (μικροπωλητές) είτε σε κάποιες εταιρείες, μικροεπιχειρήσεις και μαγαζιά.

Οι επιπτώσεις από τους περιορισμούς κυκλοφορίας ώθησαν διάφορες ομάδες εργαζομένων να προχωρήσουν σε διαδηλώσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, π.χ., μια ομάδα σερβιτόρων και μαγείρων πραγματοποίησαν μια δράση για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, καθώς περνούσαν οι μέρες, πολλά εστιατόρια, μαγειρεία και ταχυφαγεία είτε έκλεισαν είτε περιόρισαν τις υπηρεσίες τους στην κατ’ οίκον πώληση. Στις 8 Απριλίου οι εργαζόμενοι μηχανικών παιχνιδιών (λούνα παρκ) πραγματοποίησαν μπλόκο και πορεία, απαιτώντας από την κυβέρνηση να τους στηρίξει οικονομικά απέναντι στις εργασιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Σ’ αυτές τις δράσεις θα πρέπει να προστεθούν και οι κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων, των εργαζόμενων στο σεξ και άλλων ομάδων που διεκδικούν οικονομική βοήθεια για το διάστημα αυτό.

Δεν πέρασαν δύο εβδομάδες από τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε τη μετάβαση στη 2η φάση  της πανδημίας, θεσπίζοντας μέτρα όπως απομόνωση στο σπίτι, και άρχισαν να αποκαλύπτονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε διάφορα μέρη της χώρας. Π.χ. στη Monclova, της πολιτείας Coahuila, η έλλειψη θεραπευτικών πρωτοκόλλων για ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον Covid-19 καθώς και ιατρικού εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών είχαν ως αποτέλεσμα να μολυνθούν περισσότερα από 40 άτομα και να χάσουν τη ζωή τους δύο γιατροί και ένας διοικητικός υπάλληλος.

Στην πολιτεία της Chiapas, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Fray Bartolomé de las Casas, ύστερα από καταγγελία που έκαναν νοσοκόμες του Τομέα 50 του συνδικάτου εργαζόμενων στην υγεία της πολιτείας, κατέγραψε ελλείψεις σε φάρμακα για τον πληθυσμό, καθώς και σε εξοπλισμό για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού, και την απουσία πρωτοκόλλων ασφάλειας για την αποφυγή μολύνσεων στις ιατρικές μονάδες.

Στις 8 Απριλίου στο δημόσιο νοσοκομείο της Tlalnepantla, πολύ κοντά στην Πόλη του Μεξικού, καταγράφηκαν 20 περιπτώσεις γιατρών που μολύνθηκαν από τον Covid-19 λόγω έλλειψης πρωτοκόλλου εισαγωγής ασθενή με τη συγκεκριμένη νόσο. Πριν μερικές μέρες, στις 26 Μαρτίου 2020, μια ομάδα γιατρών και νοσοκόμων πραγματοποίησε πορεία καταγγέλλοντας ότι δεν υπάρχουν ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να εργαστούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λίγες μέρες αργότερα πληροφορηθήκαμε ότι οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί είχαν νοσήσει.

Μολονότι μέχρι στιγμής η πανδημία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς συγκριτικά με τις ΗΠΑ, τα πάντα δείχνουν πως ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, το οποίο θα επιφέρει μια τραγική κατάρρευση του μεξικανικού συστήματος υγείας.

Αλλά σ’ αυτή τη χώρα, που βρίσκεται σε πόλεμο, η βία δεν σταματά ούτε κατά τη διάρκεια της θεσπισμένης από τις υγειονομικές αρχές της χώρας απομόνωσης. Τις τελευταίες εβδομάδες δολοφονήθηκαν αρκετοί σύντροφοι και συντρόφισσες που υπερασπίζονται το έδαφος και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στις 19 Μαρτίου, μόλις λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της έναρξης της κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, δολοφονήθηκε η Paulina Gómez Palacios Escudero, φίλη του λαού Wixárika και προστάτης του εδάφους Wirikuta[i]. Λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Μαρτίου, πυροβολήθηκε θανάσιμα ο Isaac Medrano Herrera Ávila, δικηγόρος και υπερασπιστής της μάνας γης. Το έγκλημα διαπράχθηκε στο ίδιο του το σπίτι στο Juitepec, της πολιτείας Morelos.

Σε τοπικό επίπεδο συνεχίζονται οι επιθέσεις ενάντια στους λαούς που αντιστέκονται στη λεηλασία. Π.χ., την 1η Απριλίου οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του San Francisco Xochicuautla[ii] κατήγγειλαν ότι η κατασκευαστική εταιρεία Autovan S.A. de C.V., η κυβέρνηση της πολιτείας και η αστυνομία συνεχίζουν τις εργασίες για την υλοποίηση του έργου, καθώς και ότι εργαζόμενοι και αστυνομικοί εισήλθαν στην κοινότητα, εκθέτοντας τους κατοίκους στον κίνδυνο μόλυνσης. Οι επιθέσεις είναι συνεχείς στην Chiapas. Αρκετά μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Υπεράσπιση του Soconusco[iii] δέχθηκαν απειλές από την κυβέρνηση της πολιτείας της Chiapas προκειμένου να σταματήσουν κάθε πράξη αντίστασης ενάντια στη μεταλλευτική εταιρεία.

Στις 4 και 5 Απριλίου δέχθηκαν επίθεση οι συντρόφισσες που απεργούν σε δύο σχολές του UNAM[iv] ενάντια στην έμφυλη βία. Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα τα ξημερώματα, όταν δύο ομάδες εισέβαλαν στα κτίρια, χτύπησαν τις γυναίκες καταληψίες και πυρπόλησαν αρκετούς από τους κατειλημμένους χώρους. Και αυτή ήταν μόνο μία από τις μεθόδους που έχουν χρησιμοποιήσει οι διάφορες ομάδες στην προσπάθειά τους να σπάσουν την απεργία που ξεκίνησαν πέρυσι οι γυναίκες της πανεπιστημιακής κοινότητας με την κατάληψη αρκετών σχολών[v]. Για παράδειγμα, κάποιοι από τις αρχές των σχολών και των τμημάτων χρησιμοποίησαν το τέχνασμα της επαναλειτουργίας των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων μέσω διαδικτύου, με σκοπό να σπάσουν τη φοιτητική απεργία πολλών σχολών χωρίς να αναγκαστούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα που οι συντρόφισσες έχουν υποδείξει ως πρωτεύοντα για να ξανανοίξουν τα πανεπιστημιακά κτίρια.

Αυτά θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας σχετικά με τα όσα συμβαίνουν το διάστημα της πανδημίας στο Μεξικό.

Σας στέλνουμε έναν θερμό εγκάρδιο χαιρετισμό και ευχόμαστε στον καθένα και στην καθεμία από σας υγεία.

[i]
[i] Οι κοινότητες της φυλής Wixárika, μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου Wixárika, υπερασπίζονται τα εδάφη τους, που βρίσκονται στη δυτική Σιέρα Μάδρε στο βορειοδυτικό Μεξικό, ενάντια στην υφαρπαγή και τη λεηλασία τους από  καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες και εξορυκτικά προγράμματα. Από το 2009 έχουν ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα για την ακύρωση των 78 αδειών παραχώρησης εξόρυξης (70% της προστατευμένης περιοχής Natura), εμποδίζοντας τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, παρά την καταστολή και τις επιθέσεις των εταιρειών, των κυβερνήσεων και του οργανωμένου εγκλήματος, και παρά τις δολοφονίες.

[ii]
[ii] Οι κάτοικοι του San Francisco Xochicuautla στην Πολιτεία του Μεξικού αγωνίζονται ενάντια στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Toluca-Naucalpan, που κατακερματίζει και καταστρέφει το τοπικό δάσος καθώς και τους υδροφόρους ορίζοντες.

[iii]
[iii] Το Λαϊκό Μέτωπο για την Υπεράσπιση του Soconusco (Frente Popular en Defensa de Soconusco) είναι μια οργάνωση που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2015 και αποτελείται από κατοίκους 30 οικισμών και συνοικιών των δήμων Acacoyagua και Escuintla, που βρίσκονται γύρω από τη βιόσφαιρα «El Triunfo» της οροσειράς Σιέρα Μάδρε του Soconusco και αγωνίζεται ενάντια στην εξόρυξη τιτανίου από την εταιρεία El Puntal S.A.

[iv]
[iv] Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (Πόλη του Μεξικού).

[v]
[v] Στις 4 Νοεμβρίου 2019 οι «Οργανωμένες Γυναίκες της Φιλοσοφικής Σχολής» του UNAM προχώρησαν σε επ’ αόριστον κατάληψη της σχολής καταγγέλλοντας παρενοχλήσεις, βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις και από πανεπιστημιακούς καθηγητές. Οι καταλήψεις, που επεκτάθηκαν και σε άλλες σχολές του UNAM (Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού), συνεχίζονται.

Μοιραστείτε το άρθρο