EUROGROUP Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν

Του Άγγελου Ιωάννου

Συμφωνία-πακέτο μόλις 540 δισ. ευρώ, με διευκολύνσεις που αφορούν μόνο σε δαπάνες αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν το αποτέλεσμα και της δεύτερης συνεδρίασης του Eurogroup. Το συγκεκριμένο πακέτο υπολείπεται των αναγκών κατά δύο τουλάχιστον τρισ. ευρώ, σύμφωνα με προηγούμενη εκτίμηση της ΕΚΤ.

Τελικά το αποτέλεσμα της σημερινής (9/4) συνάντησης των υπουργών Οικονομικών κατέληξε να είναι εκείνο που αρχικά είχε φανεί και την Τρίτη, ήτοι μία συμφωνία στα τρία από τα τέσσερα επίδικα σημεία που είχαν μπει στο τραπέζι:

-Δάνεια από τον ESM έως και 240 δισ. ευρώ χωρίς προϋποθέσεις, μόνο εφόσον αφορούν δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά με μνημονιακές προϋποθέσεις αν αφορούν την οικονομία.

-Δάνεια για επιχειρήσεις ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

-Ταμείο στήριξης των εθνικών ταμείων επιδομάτων ανεργίας με 100 δισ. ευρώ.

Και οι τρεις «παροχές» θα δοθούν με τη μορφή δανείων και θα… πρέπει κάποια στιγμή να επιστραφούν.

Για το περιβόητο ομόλογο αλληλεγγύης, ή αλλιώς «κορονο-ομόλογο», η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία έβαλαν βέτο και κάθε σχετική συζήτηση ακυρώθηκε. Μοναδική παραχώρηση ήταν μια αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν για την πρόθεση του Eurogroup να… μελετήσει το πώς και πότε θα μπορούσε να συζητηθεί ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης. Στο επίπεδο των αριθμών αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είχε μόλις πρόσφατα υποστηρίξει εκ μέρους της ΕΚΤ ότι για να αντιμετωπίσει την κρίση η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα πακέτο της τάξης των 2,5 τρισ. ευρώ (1,5 τρισ. το 2020 και άλλο 1 τρισ. το 2021). Αντ’ αυτών συμφώνησαν τελικά σε 540 δισ. και αυτά με προϋποθέσεις…

Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία του Eurogroup, μαζί και ο Μητσοτάκης που είχε ταχθεί με τους υποστηρικτές του ευρω-ομολόγου, υποκλίθηκαν στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που αποφάσισε να επιμείνει στη γραμμή «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Καθώς είναι δεδομένο πλέον ότι η Ευρωζώνη έχει αρχίσει να βυθίζεται σε μια οικονομική στασιμότητα χωρίς προηγούμενο, όπου η παραγωγική διαδικασία, οι μεταφορές και η τροφοδοσία των αλυσίδων παραγωγής και εμπορίου έχουν διακοπεί, είναι ανοιχτό ερωτηματικό το πώς και πότε θα μπορούσε κάθε χώρα να επιχειρήσει την επανεκκίνησή τους…

Η σημερινή απόφαση του Eurogroup με τα υπάρχοντα στοιχεία, πέρα από τις ψεύτικες διακηρύξεις των υπουργών εκπροσώπων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για… μεγάλη συμφωνία, έχει τα χαρακτηριστικά του προάγγελου μιας επερχόμενης βίαιης εσωτερικής πολιτικής και οικονομικής ρήξης στην ΕΕ.

Μοιραστείτε το άρθρο