Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα: θάνατος και άγριο ξύλο!

ΣΚΙΤΣΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΑΒΕΡΑΣ

Η Αζιζέλ Ντενίρογλου, 38 χρονών, κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές της Θήβας, άφησε σήμερα το πρωί την τελευταία της πνοή, μόνη, αβοήθητη, ενώ αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα και είχε τις προηγούμενες ημέρες υψηλό πυρετό. Ενώ ζητούσε βοήθεια και είχε αιτηθεί για μεταφορά στο νοσοκομείο. Το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας της πρόσφερε ένα depon.

Φυλακισμένες είμαστε. Όχι θανατοποινίτισσες” φωνάζουν οι συγκρατούμενές της και αντιδρούν. Ξεσηκώνονται. Καίνε στρώματα και σκεπάσματα και αρνούνται το φαγητό. Ξυλοδαρμός και καταστολή είναι η απάντηση των σωφρονιστών. Δεν υπάρχει χώρος για πένθος ούτε δικαίωμα σε έναν θρήνο οργής. Φυλακισμένες είναι. Δεν έπαψαν να είναι άνθρωποι. Στο πρόσωπο της Αζιζέλ θα μπορούσε να είναι η οποιαδήποτε από τις 120 γυναίκες που είναι κλεισμένες στο κονσερβοκούτι αυτό που αποκαλούν ίδρυμα σωφρονιστικό. Αυτές είδαν το πρωί τη μέχρι το προηγούμενο βράδυ συγκρατούμενή τους να την παίρνουν σαν σακί, τυλιγμένη με ένα σεντόνι.

Παρά τις υποσχέσεις για αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη. Tα νοσοκομεία δεν δέχονται ασθενείς από τις φυλακές, γιατρός δεν υπάρχει στη Θήβα. Θα έπρεπε να έχουν αποφυλακιστεί οι ευπαθείς ομάδες.Φυλακισμένες είμαστε. Όχι θανατοποινίτισσες”, σημειώνει η Πόλα Ρούπα, πολιτική κρατούμενη στην ίδια φυλακή και μέλος του Επαναστατικού Αγώνα.

Το κράτος, αντί να στείλει ένα ασθενοφόρο, επέλεξε να στείλει τα ΜΑΤ όταν οι συγκρατούμενες του θύματος ξεσηκώθηκαν. Αναμενόμενο: δουλειά του κράτους είναι να στέλνει κλούβες με δυνάμεις καταστολής, όχι ασθενοφόρα. Οι κρατούμενοι/ες το ξέρουν», αναφέρει ο Ρουβίκωνας σε ανακοίνωσή του.

Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις συγκρατούμενές της κάνουν λόγο αφενός για δολοφονική ολιγωρία των υπευθύνων, αφού της σύστησαν να πάρει depon αντί να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο, και αφετέρου για άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ της εξέγερσης που ακολούθησε. Έβαλαν τις κρατούμενες με τη βία στις πτέρυγές τους, ενώ στην Ε’ πτέρυγα, όπου πέθανε η γυναίκα, έπεσε άγριο ξύλο, με αποτέλεσμα δύο γυναίκες να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Σημειωτέον ότι στην Ε’ πτέρυγα κρατούνται γυναίκες Ρομά…” καταγγέλει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και ζητά την άμεση διεξαγωγή νεκροψίας. Καλεί δε τη “γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και το υπουργείο ΠΡΟΠΟ να αντιληφθούν ότι το δόγμα ‘νόμος και τάξη’ δεν μπορεί να υπερβαίνει την υγεία και τη ζωή των κρατουμένων και ως εκ τούτου να αναλάβουν τις ευθύνες τους παίρνοντας άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών το συντομότερο δυνατόν, για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα”.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο “Δικογραφίες”, τα μέτρα πρόληψης και βελτίωσης των συνθηκών στις φυλακές κάθε άλλο παρά αποσυμφορητικά ήταν μέχρι σήμερα. «Σχετικά με τα μέτρα που αναφέρεται ότι έχουν ληφθεί, πέρα από απαγορεύσεις εις βάρος κρατουμένων, γράμματα, επισκεπτήρια και μία απολύμανση, δεν έχει γίνει τίποτε άλλο».

Ολόκληρη η “Ανακοίνωση των κρατουμένων γυναικών των φυλακών της Θήβας για τον θάνατο της Αζιζέλ Ντενίρογλου, 38 ετών”:

“9/4/2020

Σήμερα, 9 Απριλίου, η κρατούμενη Αζιζέλ Ντενίρογλου πέθανε στο θάλαμό της, αβοήθητη, ενώ αντιμετώπιζε και καρδιολογικά προβλήματα καθώς και υψηλό πυρετό, ενώ όλο το βράδυ εκλιπαρούσε για βοήθεια, είχε πόνους στο στήθος και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν τη θερμομέτρησαν καν και αγνοούμε τα πραγματικά αίτια του θανάτου της.

Η υπεύθυνη υπάλληλος βάρδιας υπηρεσίας την απείλησε με αναφορά, γιατί την ενοχλούσε. Το άψυχο σώμα της συγκρατούμενής μας το έσυραν έξω με σεντόνι, μπροστά στα σοκαρισμένα μάτια όλης της πτέρυγας.

Το τραγικό γεγονός έγινε στην Ε’ πτέρυγα, που στοιβάζονται περίπου 120 άτομα.

Οι κρατούμενες εξεγέρθηκαν και η εξέγερση εξαπλώθηκε σε όλη τη φυλακή.

Πριν από ένα μήνα πέθανε μία άλλη κρατούμενη.

Η εγκληματική αδιαφορία για τις κρατούμενες και την υγεία τους έχει ως αποτέλεσμα, για πολλές κρατούμενες, η έκτιση των ποινών τους να καταλήγει σε θανατική καταδίκη.

Την ευθύνη για το θάνατο της κρατούμενης την έχει η κυβέρνηση και το Υπουργείο. Ζητάμε να αποφυλακιστούν άμεσα ασθενείς, μωρομάνες με τα παιδάκια τους και ηλικιωμένοι, που θεωρούνται ευπαθείς ομάδες, δηλαδή συνολικά το 1/3 των κρατουμένων. Δεν θα επιστρέψουμε στα κελιά μας, μέχρι το τέλος!”.

Δεν ήταν αμέλεια, δεν ήταν ατυχές συμβάν, ήταν κρατική δολοφονία. Με την πολιτική που κατατάσσει τις ζωές σ’ αυτές που έχουν και δεν έχουν αξία, θα λογαριαστούμε. Με την πολιτική που επιβάλλει το #ΜένουμεΣπίτι σ’ αυτ@ που είτε δεν έχουν σπίτι είτε το σπίτι τους δεν είναι ασφαλές, θα λογαριαστούμε.

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των φυλακισμένων.

Καμία μόνη, καμιά λιγότερη.

#NiUnaMenos

#Covid19Solidarity

#HomeIsNotSafe4All

Μοιραστείτε το άρθρο