COVID-19 & ΥΦΕΣΗ Τρίζουν τα θεμέλια της ΕΕ. Πλανητικό lockdown ζητάει η JPMorgan!

Του Άγγελου Ιωάννου

Κρίσιμο το σημερινό Eurorgroup με τους κλυδωνισμούς στην Ευρώπη να αγγίζουν πλέον τον πυρήνα της, την επιβίωση  του ευρώ. Την ίδια ώρα η JPMorgan υπεραμύνεται των μέτρων και κάνει λόγο για δεύτερο κύμα επιδημίας, πιο επώδυνο, στην περίπτωση που ο πλανήτης δεν μπει σε …“lockdown

Μετά το φιάσκο της Τρίτης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιχειρούν σήμερα να τετραγωνίσουν τον κύκλο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου τους, μπροστά στη διπλή κρίση της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης.

Το «νέο» στοιχείο της σημερινής συνάντησης είναι ότι στο μεταξύ έχει οριστικοποιηθεί η «ρήξη» για την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων και ότι η επιχείρηση συμβιβασμού περιορίζεται πλέον στη «χρήση» χρηματοδοτικών εργαλείων που απορρίπτονται ως απολύτως ανεπαρκή από μεγάλη μερίδα χωρών της Ευρωζώνης. Η ρήξη αυτή απειλεί πλέον τα θεμέλια της δυνατότητας επιβίωσης του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εγχειρήματος», δηλαδή του ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Κόντε, ο οποίος ηγείται των χωρών που απαιτούν την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων, απευθυνόμενος χθες στους Γερμανούς μέσα από συνέντευξή του στην Bild απείλησε -χωρίς να χρησιμοποιήσει προσχήματα- ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στο μέτωπο αυτό, «η Ιταλία μπορεί να προχωρήσει και μόνη της…».

Το μέγεθος του αδιεξόδου αντανακλάται με εξαιρετικά σαφή τρόπο στα μεγέθη του οικονομικού πακέτου που έχουν τεθεί και παραμένουν στο τραπέζι του Eurogroup.

Η Λαγκάρντ, παρουσιάζοντας την εκτίμηση της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση -με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή χωρίς ένα δεύτερο κύμα πανδημίας τον χειμώνα- η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα πακέτο οικονομικής στήριξης της τάξης του 1,5 τρισ. ευρώ, πέρα από τα όσα έχουν προαναγγείλει οι κυβερνήσεις σε εθνικό επίπεδο.

Την εκτίμηση αυτή φαίνεται να υιοθετεί και η Κομισιόν. Παρ’ όλα αυτά, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Φιλανδία περιορίζουν τη συζήτηση σε ένα πακέτο της τάξης του μισού τρισ. ευρώ (500 δισ. ευρώ), και αυτό από τρεις πηγές, τον ESM (παροχή με μνημονιακές προϋποθέσεις), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την Κομισιόν (εγγυήσεις χρηματοδότησης των Ταμείων Ανεργίας). Και αρνούνται κάθετα την έκδοση χρέους (μέσω ομολόγων) για τη χρηματοδότηση των επιμέρους χωρών-μελών που θα γίνει στο όνομα της Ευρωζώνης, δηλαδή ομόλογα αμοιβαίας ευθύνης των χωρών-μελών της.

Η εκτίμηση της ΕΚΤ για το 1,5 τρισ. στηρίζεται στο ότι η οικονομία της Ευρωζώνης, που έχει ήδη μπει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2020, θα… βυθιστεί το δεύτερο τρίμηνο τουλάχιστον κατά 10%, καθώς οι παραγωγικές βιομηχανίες, το εμπόριο και η καταναλωτική δαπάνη έχουν καταρρεύσει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, οδηγώντας σε μια χωρίς προηγούμενο παρατεταμένη έκρηξη της ανεργίας.

JP Morgan: Πιο επώδυνο το δεύτερο κύμα πανδημίας αν δεν….

Και αυτό με βάση το σενάριο που έχει ως προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα Convid-19 μετά το καλοκαίρι… Το ενδιαφέρον είναι ότι η μεγαλύτερη αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η JP Morgan, σε χθεσινή της ανάλυση, που απευθύνεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους μετόχους της, προειδοποιεί ότι το δεύτερο κύμα του Covid-19 κατά τις εκτιμήσεις της θα είναι περισσότερο επώδυνο, αν οι κυβερνήσεις “δεν θέσουν τις οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητας και πάλι σε κατάσταση pause προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση του Covid-19…».

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ξανασυναντηθούν μετά τις 5 μ.μ. σήμερα και θα επιχειρήσουν έναν συμβιβασμό, ο οποίος, ακόμη κι αν επιτευχθεί, δεν μπορεί πλέον να κλείσει τα πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά ρήγματα που έχουν ήδη αρχίσει να διευρύνονται ανεξέλεγκτα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών, ως πολιτικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, κυριαρχούνται από τη «λογική» του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»…

Μοιραστείτε το άρθρο