ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ Έσπασαν τη σιωπή οι γιατροί, με κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας

Έξω από το νοσοκομείο Σωτηρία (Αθήνα)

Το πρώτο σπάσιμο της σιωπής στην καραντίνα που επιβλήθηκε από την κυβερνητική πολιτική  στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και προπαγανδίστηκε από τα συστημικά ΜΜΕ, καταγράφεται αυτές τις ώρες στα νοσοκομεία της χώρας με συμμετοχή πολλών, ανταποκρινόμενων στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών. Στην Αττική σε 15 νοσοκομεία έγιναν διαμαρτυρίες (στον Ευαγγελισμό πήγαν και τα ΜΑΤ), ενώ στην Θεσσαλονίκη η κεντρική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Ιπποκράτειο.

Στο Ιπποκράτειο (Θεσσαλονίκη)

Της Θεοπίστης Καπέτα

Γιατροί, νοσηλευτές και συλλογικότητες έσπασαν τη σιωπή τους για να υπερασπιστούν τη ζωή, όπως ανέφερε και το κεντρικό τους σύνθημα. Η παράσταση διαμαρτυρίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8-10 π.μ. στον προαύλιο χώρο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης επί της Νέας Εγνατίας. Στο κάλεσμα της ΕΝΙΘ παρά τον στενό κλοιό της καραντίνας ανταποκρίθηκε πολύς κόσμος, μεταξύ αυτών σωματεία, δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις, συλλογικότητες και οργανώσεις. Τόσο οι γιατροί όσο και οι εκπρόσωποι των παρευρισκόμενων, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με γάντια, μάσκες και τηρουμένων των απαραίτητων αποστάσεων, έθεσαν τα αιτήματά τους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού: δωρεάν υγεία για όλους, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, άμεση αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας, επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων προκειμένου να γίνονται δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, μέτρα ατομικής προστασίας για όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και άμεση ένταξή του στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Σπάζοντας τη σιωπή και τον εγκλεισμό, εργαζόμενοι και πολίτες έδειξαν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και θα συνεχίσουν τις διεκδικήσεις και τους αγώνες.

«Παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες υγείας για όλους», «Μαζικοί διορισμοί γιατρών νοσηλευτών, όχι στην υγεία των περικοπών», «Μέτρα προστασίας για το προσωπικό, δωρεάν τεστ για τον λαό» ήταν από τα βασικά συνθήματα της διαμαρτυρίας.

Η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στις ελλείψεις του συστήματος υγείας και στη συμβολική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε σπάζοντας τον εγκλεισμό και δήλωσε: «Είναι μια συμβολική παρουσία όλου του λαού της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, βλέπουμε τη γύμνια του ΕΣΥ. Θέλουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό αλλά και για τη συνηθισμένη νοσηρότητα».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του σωματείου των εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο, Λ. Λαζούλας, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο τόνισε: «Αυτή η κατάσταση μας βρήκε όλους απροετοίμαστους, όμως το καλύτερο θα ήταν να μπορούσε να έχει το προσωπικό όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για τα οποία γίνεται τόσο λόγος. Υπάρχουν κάποια γάντια και μάσκες, αλλά δεν υπάρχουν οι κατάλληλες στολές για όλους».

Ένα δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης ακούστηκε σήμερα από τον κόσμο της Θεσσαλονίκης, που στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της υγείας οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δείχνοντας έμπρακτα ότι μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό!

Στον Ευαγγελισμό (Αθήνα) με… επιχείριση των ΜΑΤ


 

 

 

 

Έξω από τον Ευαγγελισμό – ΒΙΝΤΕΟ

Στο Σωτηρία (Αθήνα)


 

 

 

https://new.infolibre.gr/2020/04/07/mera-panelladikis-drasis-gia-ti-dimosia-ygeia/

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο