Στη “γωνία” ο Μπολσονάρο; Νέος… “επιχειρησιακός πρόεδρος” της Βραζιλίας ελέω στρατού ο στρατηγός Νέττο

Οι αλλοπρόσαλλοι χειρισμοί του προέδρου της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρο στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 φέρεται να οδηγούν στην ουσιαστική καρατόμησή του. Η ανώτατη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αναφέρουν κοινωνικά δίκτυα, “επέλεξε” τον στρατηγό Ουόλτερ Μπράγα Νέττο ως νέο “επιχειρησιακό” πρόεδρο της χώρας, σημειώνει με ανάρτηση της και η  Prensa Latina, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη επισήμως επιβεβαιωθεί.

Τις τελευταίες ημέρες ένα πολιτικό θρίλερ εκτυλίσσεται γύρω από το πρόσωπο του Μπολσονάρο. Παρότι από την περασμένη Παρασκευή ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα στη Λατινική Αμερική αναφέρονται με λεπτομέρειες για κινήσεις ουσιαστικής εκπαραθύρωσης του προέδρου της Βραζιλίας, τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο Μπολσονάρο εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο “τρελός του πλανήτη”, αυτός που μέχρι χθες δεν ανησυχούσε και δεν φοβόταν τον κορονοϊό Covid-19, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των 210 εκατομμυρίων συμπολιτών του – αν όχι και όλου του πλανήτη, στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας. Μόλις τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να αντιλήφθηκε πως δεν πρόκειται για “μία απλή γρίπη”, κι αυτό υπό την πίεση στελεχών της κυβέρνησής του, αλλά και των αντιδράσεων των πολιτών της χώρας του. Η αναφορά του την περασμένη Τρίτη στη “μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας” οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις όλους αυτούς που είχαν επιλέξει την αυτο-απομόνωση και για 15η συνεχή ημέρα βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να φωνάξουν “φύγε Μπολσονάρο”, χτυπώντας κατσαρολικά.

Όπως φαίνεται ήταν αργά πια για να πείσει, οπότε, όπως σε κάθε… σοβαρή δημοκρατική χώρα, την υπόθεση πήρε στα χέρια του ο στρατός(;). Με ένα “βελούδινο” όπως φαίνεται πραξικόπημα προετοιμάζεται η περιθωριοποίηση (και όχι καθαίρεση) του Μπολσονάρο.

Με απόφαση του στρατού, σημειώνουν ιστότοποι της Βραζιλίας και της Αργεντινής ο Ουόλτερ Μπράγα Νέττο φέρεται να αναβαθμίζεται πλέον σε νέο “επιχειρησιακό πρόεδρο” της χώρας. Η διαδικτυακή πύλη Brasil 247 επικαλείται τον αργεντινό ερευνητή-δημοσιογράφο Οράσιο Βερμπίτσκι, ο οποίος αποκάλυψε την πληροφορία αυτή επικαλούμενος επικοινωνία με έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό του βραζιλιάνικου στρατού. Παρότι όμως έχουν περάσει ήδη δύο εικοσιτετράωρα από την ανάρτηση αυτή, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Ο Βερμπίσκι σημείωνε ότι ο Μπολσονάρο ενεργεί ως “μονάρχης χωρίς αποτελεσματική εξουσία”, καθώς ουδείς πλέον τον ακούει. Σύμφωνα μάλιστα με τη στρατιωτική ιστοσελίδα defesanet.com.br, η οποία θεωρείται η πλέον αξιόπιστη σε θέματα άμυνας, στρατηγικής και πληροφοριών, επιβεβαιώνεται ότι ο στρατηγός Νέττο θα είναι υπεύθυνος για τη διεύθυνση και τη συγκέντρωση όλων των κυβερνητικών αρχών για όσο διαρκεί η κρίση του Covid-19.

Το πρακτορείο Prensa Latina σημείωνε επίσης πως η “νέα άτυπη αποστολή” προέκυψε μετά από “συμφωνία” στην οποία συμμετείχαν υπουργοί, στρατιωτικοί διοικητές και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και επικαλούμενο το defensa.net ανέφερε πως “για πολλούς η αποστολή του Μπράγα Νέττο δεν είναι παρά μια πολιτική παρέμβαση ή στρατιωτική χούντα, η οποία συντονίζεται από την κυβέρνηση”. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, οι πληροφορίες αυτές έχουν ήδη διαβιβαστεί στους υπουργούς και στις νομοθετικές και δικαστικές αρχές της χώρας.

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για τη Βραζιλία, εκτός από τη μάχη με τον κορονοϊό, μένει να αποδειχτεί αν οι πολιτικοί αυτοί ακροβατισμοί αφορούν σε μια ακόμη μεθοδευμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης και από ποια κέντρα; αν πρόκειται για μία άτυπη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, στο πως θα αντιδράσει σε ένα πιθανό πραξικόπημα ή αν όντως τα ίδια κέντρα που οδήγησαν τον Μπολσονάρο στην εξουσία επεξεργάζονται σήμερα μια “ήπια” αλλαγή στην εξουσία; 

Ωστόσο είναι εντυπωσιακό το πώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο κατακλύζουν διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης πυροδοτώντας το κλίμα αστάθειας στην χώρα, που βρίσκεται ουσιαστικά ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία.

Μ.Γ.Μ.

Μοιραστείτε το άρθρο