Κραυγή αγωνίας κρατουμένων μέσα από την Κλειστή Φυλακή Χανίων

Ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού μέσα στους χώρους κράτησης.

Το παρακάτω υπόμνημα στάλθηκε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από κρατούμενους στην Κλειστή Φυλακή Χανίων. Οι φωνές από τις φυλακές -και όχι μόνον- κάθε μέρα πληθαίνουν, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού μέσα στους χώρους κράτησης. Παρ’ όλα αυτά, η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη περί άλλα τυρβάζουν. Οι κρατούμενοι όμως αγωνιούν και διαμαρτύρονται -και ορθώς- φοβούμενοι για τη διασπορά του κορονοϊού μέσα στις υπερπλήρεις φυλακές, όπου σήμερα βρίσκονται έγκλειστοι περίπου 13.000 άνθρωποι, στοιβαγμένοι σε κελιά και θαλάμους, καθώς η διαχρονικά ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η πάγια αναλγησία των ιθυνόντων, που έχουν στοιχίσει σε θανάτους και αυτοκτονίες, θέτουν για μία ακόμα φορά σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Η Πρωτοβουλία στέκεται στο πλευρό των κρατουμένων και ζητάει από τους αρμόδιους, αντί να δίνουν συνεντεύξεις στο CNN, να αφήσουν τις μεγαλοστομίες (γεν. γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής: «Κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα και θα διασφαλίσουμε την υγεία των κρατουμένων απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού»…), να σταματήσουν να παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν -χθες!- όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, μιας και εν προκειμένω το αφήγημά τους περί «ατομικής ευθύνης» μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ Προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Υγείας, Γενικό Διευθυντή Διαχείρισης Καταστημάτων Κράτησης και Διαχείρισης Κρίσεων, Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Άρειο Πάγο, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Εισαγγελείς Επόπτες των καταστημάτων κράτησης, Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ονήσιμο – Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων, Επάνοδο – Φορέας Μετασωφρονιστικής Μέριμνας.

Αθήνα, 2 Απριλίου 2020

Θέμα: «Η πανδημία του κορονοϊού και ο κίνδυνος της υγείας των φυλακισμένων και κρατούμενων».

Κατά το άρθρο 557 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επιτρέπεται η διακοπή εκτέλεσης ποινής για λόγους υγείας είτε ανήκεστη βλάβη, ενώ κατά το άρθρο 556 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επιτρέπεται η αναστολή ποινής για τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη. Ο Άρειος Πάγος έχει νομολογήσει ότι το αγαθό της ζωής ενός κρατουμένου είναι ανώτερο από την ανάγκη της πολιτείας να τιμωρήσει.

Σύμφωνα με τους νόμους του Συντάγματος ζητάμε να μη διαχωρίζετε σε κατηγορίες τους κρατούμενους γιατί ο νόμος τους προβλέπει όλους ανεξάρτητα ποινής, φύλου κλπ. όχι για κάποια συμφέροντα τρίτων. Ό,τι προβλέπουν οι νόμοι του Συντάγματος για τον ένα σε καιρό πανδημίας προβλέπει για όλους τους κρατούμενους, διότι έχουμε κρατούμενους ισοβίτες που έχουν εκτίσει 20-22 χρόνια και δικαιούνται την αποφυλάκισή τους και αυτοί, δίχως να διαχωριστούν από τους υπόλοιπους κρατούμενους. Η πανδημία άλλωστε δεν κάνει διακρίσεις και το δικαίωμα στην προστασία της ζωής και της υγείας αποτελεί και πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.

Δυστυχώς όμως η διάταξη δεν προβλέπει για την ήδη υπάρχουσα επιδημία τίποτα και δεν αναφέρει πουθενά τι θα γίνει με τους κρατούμενους που είτε νοσούν είτε θα νοσήσουν στην πορεία, διότι κάθε ψυχή έχει το δικαίωμα να παλέψει για τη ζωή της.

Σε μια δημοκρατική χώρα που έχει αναδείξει τη δημοκρατία ζητούμε να εφαρμοστούν τα δικαιώματα του κάθε πολίτη, κρατούμενου ή μη, και όχι οι φασιστικές αποφάσεις, όπως και να μη μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια, π.χ. νόμους Παρασκευόπουλου κ.ά.

Ζητάμε όπως προβλέπει ο νόμος, σε φάση επιδημίας να εμπεριέχει όλους τους κρατούμενους ανεξάρτητα φύλου και ποινής στο 1/3 να τους καλύπτει όλους όπως και στα 2/5 μικτά να τους δοθεί το δικαίωμα με προσωπικά τους έξοδα να μπουν σε διαδικασία του νόμου και εφαρμόζοντας σε ευρεία κλίμακα τον κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση-βραχιολάκι όπως και οι προφυλακισμένοι. Επιπλέον σε περίπτωση που το κράτος αδυνατεί να παρακολουθήσει τους αλλοδαπούς κρατούμενους αυτοί αυτόματα να γυρίσουν στις χώρες τους.

Πιστεύουμε και θέλουμε από μια δημοκρατική χώρα, την Ελλάδα, όπου γεννήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να αναδείξει τις δημοκρατικές της αξίες, τουλάχιστο περισσότερο από τις δικτατορικές χώρες (Ιράν, Τουρκία, Ιορδανία κ.ά.) που έχουν λάβει σωστές αποφάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για τους λόγους λοιπόν που αναφέραμε, όλοι οι κρατούμενοι της χώρας σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα αιτήματά μας, θα προχωρήσουμε σε λευκή απεργία αναγκαστικά, επειδή όπως προαναφέραμε κάθε ψυχή έχει το δικαίωμα να παλέψει για τη ζωή της. Ο κάθε ένας από εμάς έχουμε από πέντε ανθρώπους έξω που μας αγαπάνε και μας στηρίζουν να επιβιώσουμε, εφόσον θα διαμαρτυρηθούν και εκείνοι, τότε σας ζητάμε να ανοίξετε μια καινούρια φυλακή ή ένα καινούριο νεκροταφείο γι’ αυτούς ή αλλιώς για εμάς να ψηφίσετε το νόμο της θανατικής ποινής.

Ζητούμε από τη δημοκρατική κυβέρνηση που υποστηρίζει και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα να μη δημιουργήσει μια ωρολογιακή βόμβα.

Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος μας, εφόσον δεν έχουμε κάτι άλλο να χάσουμε.

Ζητούμε να εφαρμοστούν τα αιτήματά μας!!!

Οι κρατούμενοι Κλειστού Καταστήματος Κράτησης Χανίων

Οι συγγενείς κρατουμένων

Οι πολίτες-υποστηρικτές δικαιωμάτων κρατουμένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Διαβάστε επίσης: 

1) Κορονοϊός και χώροι κράτησης

2) ΕΛΕΔΑ: Προτάσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών

3) Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού: Οι κρατούμενες εκπέμπουν SOS για τον κορονοϊό στις φυλακές

4) Covid-19 Κινητοποίηση στις Φυλακές Λάρισας

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

τηλ.: 6977029964

e-mail: [email protected]

www.tokeli.gr

Μοιραστείτε το άρθρο