ΥΓΕΙΑ Πεδίο βολής για την άσκηση των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Του Βαγγέλη Σπυριδωνίδη

«Για τους νεοφιλελεύθερους, η Υγεία (όπως η Παιδεία και η Εργασία) είναι απλώς εμπόρευμα».

Καρλ Μαρξ

Στα αλλεπάλληλα διαγγέλματά του με αφορμή την εν εξελίξει πανδημία ο κ. Μητσοτάκης, παπαγαλίζοντας και μιμούμενος τους ανά τον κόσμο ομοϊδεάτες του, προέδρους και πρωθυπουργούς, προσπάθησε να μας πείσει ότι η χώρα μας βρίσκεται σε… πόλεμο, εναντίον ενός αόρατου εχθρού… Εννοώντας τον φονικό νέο κορονοϊό.

Και τι κάνει ένας πρωθυπουργός όταν η χώρα του βρίσκεται σε «πόλεμο»; Προετοιμάζει την άμυνα και την επίθεσή του, ενισχύοντας με τα απαραίτητα πολεμοφόδια τους αντίστοιχους μηχανισμούς.

Έχει πράξει κάτι τέτοιο η σημερινή κυβέρνηση; Η απάντηση είναι όχι. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού μιλάμε για «πόλεμο» στο χώρο της Υγείας.

Εξηγούμαι. Ποια είναι η πολιτική θέση του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας;

Υπάρχει ένας απέραντος μπαξές δηλώσεων, διαλέγετε και παίρνετε:

«Τι το θέλουμε το δημόσιο σύστημα υγείας;» αναρωτιέται ο ένας υπουργός! «Να κλείσουν τουλάχιστον τα μισά νοσοκομεία», διατείνεται ο άλλος. «Και γιατί να μην τα γκρεμίσουμε;», πλειοδοτεί ο τρίτος.

Και όλοι μαζί, εν χορώ, υποστηρίζουν πως όλα υπόκεινται στους νόμους της αγοράς.

Και τα σούπερ μάρκετ (σωστό), και τα βουλκανιζατέρ (σωστό), αλλά και η Υγεία(!), όπως και η Παιδεία(!) Εννοείται και οτιδήποτε δημόσιο…

Οι ίδιοι, που εδώ και χρόνια είχαν μετατρέψει το εθνικό σύστημα υγείας σε πεδίο βολής για την άσκηση των πιο ακραίων φιλελεύθερων πολιτικών.

Προσέξτε! Αυτά τα υποστήριζαν μέχρι πριν από λίγες μόλις ημέρες.

Οι ίδιοι λοιπόν που εδώ και χρόνια αποδομούσαν, κατασυκοφαντούσαν, λοιδορούσαν, απαξίωναν και αποδυνάμωναν το δημόσιο σύστημα υγείας, αίφνης θαρρείς και ένιωσαν έναν έρωτα ακατανίκητο προς αυτό.

Και πρωθυπουργού πρωτοστατούντος, άρχισαν οι ύμνοι προς το δημόσιο, προς τους… ήρωες γιατρούς (πρώην… φακελάκηδες) και το νοσηλευτικό προσωπικό (πρώην τεμπελχανάδες)…

Περιέπεσαν ακόμη και σε επίπεδο φαρσοκωμωδίας με χειροκροτήματα από την… μπαλκονάτη Μαρέβα, σύζυγο του πρωθυπουργού, του έχοντος δηλαδή την ευθύνη, την κρατική ευθύνη, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο «πόλεμος» κατά του κορονοϊού δεν πρόκειται να κερδηθεί με λόγια.

Γιατροί και νοσηλευτές ήταν σαφείς από την πρώτη μέρα της πανδημίας.

Δεν θέλουν ζητωκραυγές, ούτε επιδιώκουν χειροκροτήματα. Ζήτησαν και ζητούν συγκεκριμένες ενέργειες από την κυβέρνηση.

Ζητούν την επίταξη, πριν να είναι πολύ αργά, των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό, ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και την επίταξη των 350 κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Ακόμα, την απαγόρευση διενέργειας διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα.

Γιατροί και νοσηλευτές βγάζουν κραυγή αγωνίας!

Εργάζονται νυχθημερόν σε δύσκολες συνθήκες, όπου ελλοχεύουν άμεσοι κίνδυνοι για τη ζωή τους. Ικετεύουν, στην κυριολεξία, για τα αυτονόητα. Μάσκες, γάντια, περισσότερα τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Ποια είναι μέχρι στιγμής η στάση της ακραίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης;

Αποφασίζει τα ακριβώς αντίθετα, προκειμένου και πάλι να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται (και) τον χώρο της υγείας.

Με πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διπλασιάζει την αποζημίωση που παίρνουν οι κλινικάρχες για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ. Από 800 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει το Δημόσιο σαν «ενοίκιο» πάει στα 1.600 ευρώ τη μέρα!

Παράλληλα, επεκτείνονται κατά 40% οι ιδιωτικές μονάδες ΜΕΘ, ενώ μένουν ανενεργές 185 κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ!

Δίνει, επίσης, 30 εκατ. ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα στα ιδιωτικά εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό και την ίδια στιγμή δίνει μόλις 75 εκατ. έκτακτη κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία!

Βλέπετε, τα λόγια του πρωθυπουργού και των υπουργών του υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας έχουν ημερομηνία λήξης. Πρόκειται, και είναι σαφές, για μια πρόσκαιρη και άκρως υποκριτική στάση.

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, από τους πιστούς οπαδούς του Φρίντμαν και της Σχολής του Σικάγου.

ΥΓ. Αν αναρωτιέστε γιατί ακόμη και αυτή την ύστατη ίσως ώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν λαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, σας απαντώ. Την επομένη της λήξης του συναγερμού, οι ιδιώτες που λυμαίνονται (και) τον χώρο της υγείας θα βρίσκονται μακράν σε προνομιούχο θέση έναντι του κράτους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα αδηφάγα συμφέροντά τους.

Μοιραστείτε το άρθρο