Εργασιακός μεσαίωνας σε… αστυνομικό κράτος.- Του Βαγγέλη Σπυριδωνίδη

Οι ακροδεξιοί-νεοφιλελεύθεροι κυβερνώντες της ΝΔ, οι φονταμενταλιστές της ελεύθερης οικονομίας και της αυτορρύθμισης των αγορών, προετοιμάζουν εργασιακό μεσαίωνα, καταλύουν και εξαφανίζουν τα όποια μέτρα είχαν απομείνει για τη στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων.

Πιστεύω, και είναι ανάγκη να το επισημάνουμε από την αρχή, ότι ουδέποτε στη μεταπολιτευτική ζωή του τόπου υπήρξε κόμμα, ως αξιωματική αντιπολίτευση και στη συνέχεια ως κυβέρνηση, που να είχε την απόλυτη στήριξη της πλειοψηφίας, σχεδόν, των μέσων μαζικής ενημέρωσης – ή μαζικής εξαπάτησης, αν επιθυμείτε.

Αυτό ακριβώς συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει, με εξόφθαλμο τρόπο, με το κόμμα και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα και εκατοντάδες σάιτς ήταν και παραμένουν με θρησκευτική ευλάβεια στο πλευρό της υπερσυντηρητικής παράταξης. Με το αζημίωτο, βεβαίως βεβαίως…

Το σoκ του νεοφιλελευθερισμού

Παρά την καθημερινή προσπάθεια υλοποίησης της ακροδεξιάς πολιτικής τους και παρά τις γνωστές πλέον παλινωδίες, κυβιστήσεις και καθυστερήσεις, Μητσοτάκης, υπουργοί και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, με καθημερινή και αδιάλειπτη παρουσία στα ΜΜΕ, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η χώρα επιστρέφει στην… κανονικότητα(!)

«Κανονικότητα», βεβαίως, ακροδεξιάς και νεοφιλελεύθερης κοπής.

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβαν την κυβερνητική εξουσία, συνέχισαν -όπως έκαναν εδώ και χρόνια- να απαξιώνουν τον χώρο της εργασίας, το δημόσιο σύστημα υγείας και τη δημόσια παιδεία.

Οι ακροδεξιοί-νεοφιλελεύθεροι κυβερνώντες, οι φονταμενταλιστές της ελεύθερης οικονομίας και της αυτορρύθμισης των αγορών, προετοιμάζουν εργασιακό μεσαίωνα, καταλύουν και εξαφανίζουν τα όποια μέτρα είχαν απομείνει για τη στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το δόγμα του σοκ του νεοφιλελευθερισμού.

Προς επίρρωση των ως άνω αρκεί να θυμηθούμε κάποιες από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης, μόλις δηλαδή ανέλαβε την εξουσία (7 Ιουλίου 2019):

– Υποβάθμισε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας καταργώντας την αυτονομία του.

– Κατάργησε τη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης για τον βάσιμο λόγο απόλυσης, που έβαζε φραγμό στις αυθαίρετες απολύσεις.

– Κατάργησε τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

– Κατάργησε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφέροντας μνημονιακά μέτρα στην αγορά εργασίας που ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε καταργήσει.

– Σύμφωνα δε με όσα έχουν εξαγγελθεί, έπεται και το θέμα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

Φτώχεια και εξαθλίωση

Στην ίδια αντικοινωνική και ανάλγητη… ρότα συνεχίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Γεωργιάδη.

Απολύει και οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση χιλιάδες συνανθρώπους μας, διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος και την ίδια ώρα τα δίνει όλα σε ένα σύστημα αχαλίνωτης κερδοσκοπίας.

Είναι ενδεικτικό το τοπίο που δημιουργείται στο χώρο της εργασίας κατά τους τελευταίους μήνες. Τοπίο που θυμίζει έντονα τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων.

Ήδη, μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου και πριν από την εμφάνιση του φονικού ιού, είχαμε την απώλεια 40.000 θέσεων εργασίας.

Όσο δε για τα πρόσφατα (μέχρι στιγμής) κυβερνητικά μέτρα, είναι σαφές ότι κινούνται στην κατεύθυνση της έκρηξης της ανεργίας και της φτώχειας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

– Αναστέλλονται οι συμβάσεις σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με πάνω από 500 ευρώ.

– Πολλές συμβάσεις αορίστου χρόνου μετατρέπονται σε άλλου είδους εργασιακές σχέσεις.

– Δεν απαγορεύονται διά ροπάλου οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, δεν φαίνεται να υπάρχει διασφάλιση των θέσεων εργασίας μετά την παρέλευση ενός μηνός από τη λήξη των μέτρων, ενώ όλοι οι εργοδότες -πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων- εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους.

– Μετατίθεται η πληρωμή του δώρου του Πάσχα για το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας(!)

Στήνει αστυνομικό κράτος

Ο κ. Μητσοτάκης επείγεται να περάσει τη βάρβαρη, αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική του. Στοχοποιεί όχι μόνο τους εργαζόμενους και τους ανέργους, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται και αυτά, λιγότερο ή περισσότερο. Έτσι, με την απλόχερη βοήθεια που του παρέχουν τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες, βαφτίζει «εχθρό» όποιον αντιστέκεται στην πολιτική της κυβέρνησής του, όποιον αγωνίζεται και διεκδικεί.

Βεβαίως, η συγκεκριμένη επιλογή εντάσσεται σε μια στρατηγική η οποία έρχεται από το παρελθόν. Από τον πατέρα και πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Εκείνος, θυμίζουμε, είχε πει, απευθυνόμενος στα Σώματα Ασφαλείας, ότι «το κράτος είστε εσείς»! Ο σημερινός Μητσοτάκης, πιστός στις… οικογενειακές παραδόσεις, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα απέραντο αστυνομικό κράτος, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση των… εχθρών (του).

Εχθρός ο εργαζόμενος και ο άνεργος. Εχθρός ο συνταξιούχος. Εχθροί οι γιατροί και οι καθηγητές. Εχθρός και εισβολέας ο πρόσφυγας και ο μετανάστης. Εχθρός ο διαδηλωτής, ο αγωνιζόμενος, ο αλληλέγγυος. Εχθρός και επικίνδυνος τόπος τα Εξάρχεια, καρφί στο μάτι της κυβέρνησης και των νοικοκυραίων τα κατειλημμένα κτίρια.

Και για να αποδείξει του λόγου το αληθές, σπεύδει με συνοπτικές διαδικασίες να προσλάβει 1.500 αστυνομικούς, ενώ αφήνει ανοχύρωτα τα δημόσια νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Κι όλα αυτά με σύμμαχο την πλειοψηφία των ΜΜΕ, τα οποία είτε με πηχυαίους τίτλους είτε με «ρεπορτάζ» προσπαθούν να στηρίξουν την πολιτική ασφάλειας που προωθεί ο κ. Μητσοτάκης, κόντρα και σε πλήρη αντίθεση με την κοινωνία, που χρειάζεται και απαιτεί περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα.

Μοιραστείτε το άρθρο