Προβολή όλων

Η φωνή των φοιτητών στις γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, Σάββατο 10/4 – ΦΩΤΟ / ΒΙΝΤΕΟ

Πορεία ενημέρωσης πραγματοποίησαν σήμερα πρωί Σαββάτου 10/4 οι φοιτητές, σπάζοντας όχι μόνο το πλαίσιο του πανεπιστημιακού κάμπους, αλλά επιλέγοντας να απευθυνθούν στους πολίτες και στην κοινωνία και εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης.
Η φωνή των φοιτητών και των αιτημάτων τους, δεν περιορίζονταν μόνο σε ζητήματα λειτουργίας των ανώτατων ιδρυμάτων και της εγκατάστασης βάση νόμου Κεραμέως της αστυνομίας σε αυτά, αλλά αφορούν και σε θέματα που απασχολούν όλη την κοινωνία – υγεία, lockdown, εργασία κλπ – καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες, διπλά χτυπημένοι από την τελευταία κρίση.

Προβολή όλων

Μπροστά σε έναν νέο εργασιακό μετασχηματισμό

Του Θανάση Δημάκα

H επόμενη χρονική περίοδος θα είναι περίοδος έντονων, ριζικών, πυρηνικών αλλαγών στα εργασιακά. Πανδημία, έκθεση Πισσαρίδη, όσο και η εγχώρια και διεθνής οικονομική κατάσταση, ανοίγουν τον δρόμο για ένα νέο εργασιακό πλαίσιο.
Το μέλλον της εργασίας εν συντομία θα μπορούσε να αποτυπωθεί με τρεις μόλις λέξεις: μεταχηματισμός-ανατροπές-ανασφάλεια.

Προβολή όλων

Συνέχεια δράσεων και εκδηλώσεων των φοιτητικών συλλόγων στο επανοικειοποιημένο ΑΠΘ 5-11/4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Συνεχίζεται η μαζική παρουσία των φοιτητ(ρι)ών στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, στο πνεύμα της επανοικειοποίησης των χώρων του από το πλήθος των δράσεων, εκδηλώσεων, αντιμαθημάτων, ανοιχτών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, καταλήψεων, σχημάτων, κινήσεων που λαμβάνουν χώρα καθημερινά με συμμετοχή χιλιάδων φοιτητ(ρι)ών. Μέσα στο πλαίσιο του αγώνα που συνεχίζεται για την κατάργηση στην πράξη του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη και την αποτροπή της εγκατάστασης πανεπιστημιακής αστυνομίας. (15/4) ΑΦΙΣΕΣ ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Ροή Ειδήσεων

Πολιτική / Οικονομία

Προβολή όλων

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ Αν δεν αντισταθούμε σ’ όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές!

Συνεχίζονται και αυτό το Σάββατο 10/4 σε πολλές γειτονιές (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά…) οι συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις ενάντια στη νέα κανονικότητα, την εντεινόμενη κρατική καταστολή, την αστυνομοκρατία, τη φτώχεια, την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, την εγκαθίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, τον πόλεμο κατά των μεταναστ(ρι)ών.
Πλήθος συλλογικοτήτων καλούν σε αγώνες και κινητοποιήσεις…
ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ – ΑΦΙΣΕΣ

Κόσμος

Προβολή όλων

Ο Ernest Pignon-Ernest για τα 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα: Η ελπίδα του αύριο…

Παρίσι: Ηρώ Σιαφλιάκη

Ο Ernest Pignon-Ernest είναι παρόν, για μία ακόμη συμβολική επέτειο της Παρισινής Κομμούνας. Αυτή τη φορά βάζει χρώμα στο αγαπημένο του γκρι, στην αφίσα που ετοίμασε για τα 150 χρόνια.
Μία γυναίκα που περιμένει παιδί. Μία ελπίδα για ένα αύριο που περνά μέσα από τις κατακτήσεις του τότε, σε χρώμα κόκκινο!

Φωτοϊστορίες: H Γαλλία ξεσηκώνεται…ΠΑΡΙΣΙ 28/11

Κοινωνία / Κινήματα

Προβολή όλων

ΕΜΠ: Κατάληψη Πρυτανείας με αίτημα δημόσιο – κοινωνικό πανεπιστήμιο και έρευνα ανεξάρτητη από τους ιδιώτες

Σε ανοιχτή συνέλευση στις 18:00 καλούν οι φοιτητές της Κατάληψης Πρυτανείας ΕΜΠ.
“Το κράτος δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του, όχι μόνο για την επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη», αλλά και για την εμβάθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, την διαμόρφωση ενός παραγωγικού και αποστειρωμένου πανεπιστημίου”, σημειώνουν καταγγέλλοντας τις προβλέψεις του επερχόμενου νόμου – πλαισίου για την ερευνητική δραστηριότητα αλλά και τη στάση του Πρύτανη του ΕΜΠ.

ΑΡΘΡΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ

Κριτικές απόψεις την εποχή του κορονοϊού
Σπάζουμε το κλίμα απομόνωσης, εγκλεισμού, απαγορεύσεων και φωνάζουμε ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΙ!
Ενάντια στην πανδημία, αντιστεκόμαστε στην "στρατηγική του σοκ" με μια πλημμύρα αλληλεγγύης!
Οι προβληματισμοί για την πανδημία και τις καταστάσεις περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται σε πλανητικό επίπεδο, σε μιά σειρά άρθρων που συγκεντρώνουμε καθημερινά…
Τι λένε στις διακηρύξεις τους κινήματα, συλλογικότητες, οργανώσεις…
Κάλεσμα συλλογικοτήτων και διανοουμένων στη Γαλλία, με τη συγκρότηση του δικτύου αλληλοβοηθείας Covid-Entraide France.

Κοινά / Συνεργατικά / Περιβάλλον / Υγεία

Προβολή όλων

Συλλογή μη συνταγογραφαφημένων φαρμάκων & παροχή Α’βάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης

Σε μια εποχή που βιώνουμε κάτι πρωτόγνωρο, μια πανδημία, αντιλαμβανόμαστε ότι το εθνικό σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει και αδυνατεί να καλύψει την στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη. Ανέκαθεν όμως αυτή η βασική παροχή ήταν περιορισμένη έως ανύπαρκτη για τον άστεγο, τον μεταναστευτικό αλλά και για τον ανασφάλιστο πληθυσμό. Η δε φαρμακευτική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη.
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά νιώθουμε την ανάγκη να οργανωθούμε συλλογικά και να σταθούμε αλληλέγγυα στα στρώματα της κοινωνίας που πλήττονται από την ανικανότητα της κρατικής διαχείρισης στον τομέα της υγείας.

ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ένας χρόνος αγώνας για τη ζωή και την αναπνοή μας ενάντια στα κέρδη τους

Γενική συνέλευση της Πρωτοβουλίας Συλλόγων-Σωματείων-Φορέων το Σάββατο 10/4, 18;00, στο πρ. στρατόπεδο Καρατάσου

Καθολική διαμαρτυρία στις λαϊκές αγορές για το κυβερνητικό νομοσχέδιο – Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Πλήθος συγκεντρώσεων σημειώθηκαν σε όλη την επικράτεια, από τον Κολωνό στην Αττική έως την Τούμπα στην Θεσσαλοινίκη.

Οργανωμένη επιχείρηση φίμωσης καταγγέλλει η επιτροπή αγώνα κατοίκων Δ. Ευρώτα

Επιτροπή κατοίκων Δήμου Ευρώτα

Ντοκυμαντέρ / Βίντεο

15 ερωτήσεις για να προσεγγίσουμε τον Ζαπατισμό
Δημιουργήθηκε απο την ομάδα Vereda Autonoma το 2014.
“Καραβάν Σαράι”. Ένας αφηγηματικός αυτοσχεδιασμός. Μια προσωπική ιστορία, που συνδέει Θεσσαλονίκη με Μπουένος Άιρες. Παρουσίαση, μουσική: Ντιάνα Θεοχαρίδου, κάμερα: Ηρώ Σιαφλιάκη, video και music editing: Anssi Karttunen
Το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ε.Σ..Υ" να με θυμάσαι" του Κώστα Κεκελιάδη περιγράφει την πορεία από την ίδρυση του ΕΣΥ μέχρι την λειτουργική του κατάρρευση στα χρόνια των μνημονίων

Πολιτισμός / Πόλεις / Επιστήμη / Τεχνολογία

Προβολή όλων

Ένα χρονολόγιο για την Παρισινή Κομμούνα και η απάντηση στον εθνικισμό και τον πατριωτισμό

Τέτοιες μέρες θυμόμαστε πάντα την Kομμούνα την τόσο δυσκολοχώνευτη και αναφομοίωτη μέχρι σήμερα για τον μόνο λόγο ότι ενώ προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας εχθρικής εισβολής και ενώ κατάφερε να την σταματήσει, αντί να επιλέξει να μπει στο εορτολόγιο των ηρωικών στιγμών του έθνους, κήρυξε την Παγκόσμια Δημοκρατία και ξεμπέρδεψε πρώτα και κύρια με τα δικά της εθνικά σύμβολα θεωρώντας τα εξίσου εχθρικά με αυτά των εισβολέων.
ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΓΗ